Ramafosa: Južna Afrika i Kina imaju iste pozicije o rešavanju ukrajinskog konflikta

Sukob treba rešavati diplomatijom, dijalogom i pregovorima, slažu se predsednici Južne Afrike i Kine

Južna Afrika i Kina drže se istih stavova o rešavanju ukrajinskog sukoba diplomatijom, političkim dijalogom i pregovorima, rekao je predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u okviru samita BRIKS-a, navode "RIA Novosti".

Južnoafrički lider je takođe napomenuo da on, zajedno sa kineskim kolegom, očekuje relevantne razgovore o uključivanju novih članica u blok sa drugim liderima BRIKS-a tokom daljih zajedničkih događaja na samitu.

Južnoafričko Ministarstvo spoljnih poslova je ranije saopštilo da su 23 zemlje zvanično podnele zahtev za pridruživanje BRIKS-u, a jedan broj država je izrazio interesovanje na nezvaničnom nivou. Ukupno, Južna Afrika je na samit pozvala 67 zemalja Globalnog juga i Afrike.

BRIKS ujedinjuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, ali je nedavno najmanje 19 država izrazilo želju da se pridruži ekonomskom bloku, uključujući Argentinu, Iran, Alžir, Tunis, Tursku, Saudijsku Arabiju i Egipat.

Južna Afrika je ranije ove godine preuzela predsedavanje BRIKS-om od Kine.