Dim prekrio i Sunce u Grčkoj: Brod umesto evakuisane bolnice (VIDEO)

Grčka je zbog požara zatražila da EU aktivira Evropski mehanizam civilne zaštite za pomoć

Grčki vatrogasci već peti dan se bore da zaustave požare u Aleksandropolisu i u jednom od najznačajnijih staništa ptica i nacionalnom parku Dadia u Evrosu.

Kako prenosi "Ekatimerini", požari i dalje besne i u drugim regionima zemlje, a glavni frontovi gde se vatrogasci bore sa plamenom su na Eviji, Samotraki, Makrakomiju i Rodopima na istoku zemlje.

U gradu Menidi iz predostrožnosti je evakuisano 150 osoba iz tri staračka doma, i one su prebačene u prostorije gradske skupštine.

Trenutno požari bukte u sedam regija, pa je nebo iznad velikog dela Grčke mutno, a sunce sakriveno iza oblaka dima. Zbog jakog vetra oseća se miris paljevine na Halkidikiju, Tasosu, ali i na jonskim ostrvima, a vidi se i pepeo u vazduhu.

Podsećamo da je Kod Evrosa u Grčkoj pronađeno 18 ugljenisanih tela, koja su otkrivena su na dve lokacije u šumi koju je zahvatio požar.

Tela su nađena na području sela Dadija, pretpostavlja se da su u pitanju migranti koji su se krili u šumi preneo lokalni portal "Evros".

Prethodno su grčki mediji preneli da je zbog velikog požara koji je zahvatio područje oko grada Aleksandropolisa ne severoistoku Grčke, evakuisano osam naselja i lokalna bolnica, a oko 90 pacijenata, od ukupno 204, je privremeno smešteno na trajekt Adamantios Korai u luci Aleksandrupolis.

Severoistočnu Grčku opustošili su požari, što je navelo vlasti da evakuišu sela i gradsku bolnicu, što se može videti na snimcima snimljenim u regionu Rodopa, blizu turske granice.

Na snimku se vidi i ulaz evakuisane gradske bolnice, kao i brod koji se privremeno koristi kao bolnica u Aleksandrupolisu. Na snimcima se takođe vidi posledice izazvana šumskim požarima u selima Palagija i Avantas, u blizini Aleksandrupolisa.

Šumski požari pustoše oblast već četiri dana, a stotine vatrogasaca se bore sa plamenom. Prema pisanju medija, dve osobe su poginule, a dva vatrogasca su povređena u požarima u ponedeljak. 

Grčka je zatražila da EU aktivira Evropski mehanizam civilne zaštite za pomoć.

U Grčkoj je u periodu od subote do utorka gorelo 300 požara, u kojima je izgorelo više od 400.000 hektara zemlje.

Turisti na društvenim mrežama redovno objavljuju nestvarne prizore sa plaža, na kojima se vidi gust dim koji prekriva brojna mesta gde odsedaju i Srbi.

U Fejsbuk grupi od jutros turisti se javljaju sa Halkidikija.