"Gardijan": Ako starost donosi mudrost, zašto Bajden ne odustane od politike?

Dok Ameriku muče "gerijatrijski" problemi, britanski premijeri jedva uspevaju da izdrže i po jedan mandat

Ako starost daje mudrost, zašto Džozef Bajden ne zna kad treba da odustane od politike, pita se bivši britanski ministar i novinar Kris Mulin u autorskom tekstu objavljenom za "Gardijan".

"Jednom sam na konferenciji Afričke unije u Adis Abebi, čuo tadašnjeg generalnog sekretara UN, Kofija Anana, kako publici prepunoj doživotnih predsednika govori da je jedan od testova liderstva - znati kad treba napustiti scenu. Svi veliki prestupnici su bili prisutni – Robert Mugabe iz Zimbabvea, Omar Bongo iz Gabona, Teodoro Obiang iz Ekvatorijalne Gvineje i Joveri Museveni iz Ugande", navodi Mulin.

Anan je, kako kaže, tada govorio o afričkim predsednicima, ali su njegove reči danas možda aktuelnije negde drugde. Možda u Americi?

"Nije li neobično da, više od 200 godina nakon što je osnovan, politički sistem koji je otvoren i navodno sofisticiran, kao što je onaj u SAD američkom biračkom telu može da ponudi samo izbor između dva starija muškarca – jednog serijskog lažova, a drugog pristojnog čoveka kome je istekao rok trajanja", ističe "Gardijanov" komentator.

Njemu je, kaže, jasno, da Trampa u politiku gura želja da ostane van zatvora, "ali zašto bi zaboga (osamdesetogodišnji) Džo Bajden želeo da se drži vlasti". Nije mu najjasnija ni Nensi Pelosi (83) koja je donedavno bila šefica Predstavničkog doma, a ni Mič Mekonel (81) lider republikanaca u Senatu.

"Despoti barem imaju izgovor, a to je što, pošto su zgazili svoje neprijatelje i ostvarili snove srebroljublja, ne mogu da garantuju da, kada bi se odrekli uzdi službe, neće biti pozvani na odgovornost za svoja nedela. Politički lideri u zreloj demokratiji, međutim, nemaju takav izgovor. Čeka ih udobna i dobra penzija, unosni memoari i dodvoravanje", poručuje Mulin.

Britanija, kako on navodi nema ovih "gerijatrijskih problema", već je njena muka suprotna: u Britaniji su premijeri pod takvim pritiskom da poslednjih godina retko izdržavaju jedan pun mandat a kamoli dva.

"Moć, naravno, kada se konačno postigne, stvara zavisnost. Pošto se toliko dugo trudio da dođe do vrha (gotovo 50 godina), u Bajdenovom slučaju je razumljivo njegovo oklevanje da se odrekne funkcije", zaključuje Mulin.