Svet

"Neopravdano, nerazumno, nepotrebno": Odgovor Kine na ispuštanje radioaktivnih voda u "Fukušimi"

Okean održava čovečanstvo. To nije kanalizacija za radioaktivnu vodu Japana, rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova
"Neopravdano, nerazumno, nepotrebno": Odgovor Kine na ispuštanje radioaktivnih voda u "Fukušimi"www.globallookpress.com © Yoshio Tsunoda/AFLO

Plan japanske vlade da ispusti prečišćene radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukušima u okean je "izuzetno sebičan i neodgovoran", rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

"Okean održava čovečanstvo. To nije kanalizacija za radioaktivnu vodu Japana", rekao je Vang novinarima, nazvavši japanski plan "neopravdanim, nerazumnim i nepotrebnim."

Kako navodi, "Japan svoje sebične interese stavlja iznad dugoročnog blagostanja čitavog čovečanstva", dodavši da je "Kina ozbiljno zabrinuta i snažno se protivi ovome."

Peking namerava da preduzme sve neophodne korake da "zaštiti morski ekosistem, obezbedi sigurnost hrane i zaštiti život i zdravlje ljudi", dodao je Vang, ne ulazeći u detalje.

Japanski premijer Fumio Kišida je u utorak najavio da će ispuštanje otpadnih voda u Tihi okean početi 24. avgusta, "ako vremenski uslovi to dozvole."

Elektroenergetska kompanija Tokija (TEPKO) je već dve godine tražila odobrenje da počne sa izbacivanjem vode iz nuklearne elektrane Fukušima Dai-Iči, osakaćene zemljotresom i cunamijem 2011. godine.

Fabrika proizvodi 100 kubnih metara radioaktivne vode svakog dana, kako bi sprečila topljenje reaktora, a TEPKO-u ponestaje mesta za skladištenje tih voda.

Kompanija namerava da ispusti ukupno milion tona vode, počevši sa ispuštanjem oko 7.800 kubnih metara tokom prvih 17 dana.

Tokio tvrdi da je otpadna voda prečišćena i da ne predstavlja opasnost po čovečanstvo ili morski živi svet, ali susedi Japana se ne slažu. Predlog njenog ispuštanja u okean podržala je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), koja je rekla da bi njen uticaj na životnu sredinu bio "zanemarljiv."

Prema nuklearnom nadzornom organu UN, otpadna voda sadrži oko 190 bekerela tricijuma po litru, što je znatno ispod granice od 10.000 bekerela koju je postavila Svetska zdravstvena organizacija. Generalni direktor IAEA Rafael Grosi nedavno je izjavio da je otpadna voda dovoljno bezbedna za piće i kupanje. Međutim, nije odgovorio na zahtev Pekinga da lično popije malo te vode.

"Kina i drugi koje ovo pogađa su u više navrata isticali da, ako je nuklearna voda u Fukušimi zaista bezbedna, Japan ne bi morao da je ispušta u more — a ako nije bezbedna, svakako ne bi trebalo to da radi," rekao je Vang novinarima u utorak.

Iako Peking nije precizirao mere koje namerava da preduzme kao odgovor, kineski specijalni administrativni regioni Hong Kong i Makao već su rekli da će "odmah aktivirati" kontrolu uvoza japanskih morskih plodova, uključujući živu, smrznutu, rashlađenu i sušenu ribu, kao i kao morsku so i alge.

image