Svet

Penzionisani NATO general: Ukrajina ne može pobediti Rusiju

Ukrajinska pobeda je nezamisliva. Moramo uzeti u obzir ovu činjenicu i sesti za pregovarački sto, rekao je italijanski general u penziji Marko Bertolini
Penzionisani NATO general: Ukrajina ne može pobediti Rusijuwww.globallookpress.com © Ashley Chan/Keystone Press Agency

Ukrajina neće moći da pobedi Rusiju na bojnom polju, jer Moskva ima više ljudi i "impresivnu" prednost u vatrenoj moći, rekao je italijanski general u penziji Marko Bertolini.

"Ukrajinska pobeda je nezamisliva. Moramo uzeti u obzir ovu činjenicu i sesti za pregovarački sto", rekao je Bertolini, koji je 2000-ih bio na čelu italijanske Zajedničke operativne komande i brigade padobranaca Folgore.

"Ovaj rat je trebalo prekinuti mnogo ranije, ali poslednjih meseci se kultiviše retorika o tome kako ćemo 'pobediti', što podstiče očekivanja u javnom mnjenju o pobedi koja je nemoguća na terenu. Ukrajinci neće pobediti", rekao je on za list "Libero kuotidiano" u ponedeljak.

Dugo najavljivana ofanziva Kijeva koja će uskoro ući u svoj treći mesec "teče sporo", primetio je penzionisani general. 

Komentarišući prošlonedeljni izveštaj "Vašington posta" u kojem se navodi da američke obaveštajne službe sada ocenjuju kako ukrajinska ofanziva neće ostvariti ni jedan veliki cilj, Bertolini kaže da to predstavlja "priznanje da se ciljevi Kijeva ne mogu postići u očekivanom obliku i vremenskom okviru."

"Rusi imaju brojčanu prednost i prednost u vatrenoj moći. Ruska vatrena moć, posebno kada je u pitanju artiljerija, superiorna je, i to impresivno, kada se u obzir uzme pomoć koja se u Ukrajinu sliva iz celog Zapada", istakao je.

Penzionisani general je sugerisao da se u mnogim krugovima sada razume da je "nerealno" da Kijev zauzme sve teritorije koje smatra svojima, a čiji građani su se na referendumima opredelili za sjedinjenje s Ruskom Federacijom.

Kako navodi, "prekid vatre, uz mogućnost da Ukrajina u bilo kom trenutku uđe u NATO neće biti prihvatljiv za Ruse."

"Sukob se može okončati samo pregovorima" u kojima se poštuju interesi obeju strana, rekao je Bertolini.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je prošle nedelje da Moskva ostaje spremna za "smisleni dijalog" o Ukrajini, ali je dodao da izgledi za pregovore sa Zapadom "u ovoj fazi ne postoje." Glavni pobornik Kijeva, SAD, koje su proglasile za cilj nanošenje strateškog poraza Rusiji u Ukrajini, "nema nameru da okonča sukob", istakao je Lavrov.

Vašington, sa druge strane, tvrdi da se svaki pregovori moraju zasnivati na takozvanom mirovnom planu u deset tačaka ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, a kojim se Rusija poziva da se povuče izvan granica koje bi odredio Kijev, da plati reparacije i podvrgne se sudu za ratne zločine. Lavrov je ovu ideju opisao kao "besmisleni ultimatum."

image