RT Balkan na BRIKS samitu: Razgovori o proširenju doneli rezultate?

Nezvanično se saznaje da su lideri BRIKS-a postigli načelni dogovor o proširenju grupe

Drugog dana samita BRIKS-a u Johanesburgu, lideri vodećih ekonomija u razvoju razgovaraju o proširenju grupe, unapređenju saradnje i jačanju trgovine u lokalnim valutama i preko Nove razvojne banke.

Susreti lidera BRIKS-a i njihovih delegacija odvijaju se iza zatvorenih vrata, tako da malo zvaničnih informacija dolazi do novinara koji su svi u pres centru odvojenom od mesta na kom se samit održava.

Ono što se zna je da će Nova razvojna banka razmotriti petnaestak prijava za članstvo i tokom samita primiti pet novih članova. Isto tako, sve manje se po kuloarima priča o BRIKS valuti, a sve više o dedolarizaciji i jačanju upotrebe lokalnih valuta u međusobnoj trgovini.

Nezvanično se saznaje da su lideri BRIKS-a postigli neki napredak u pregovorima o proširenju i to zahvaljujući zalaganju Indije. Navodno će prednost imati važni strateški partneri grupe.

Za sada nikome nije jasno kako će se širiti BRIKS, odnosno kakav će status imati nove članice. 

Saradnja BRIKS-a sa Afrikom od izuzetnog je značaja kako za sam kontinent, tako i za članice BRIKS-a, budući da u Africi vide izvor, ne samo sirovina, već mlade radne snage koja im je neophodna.

Zajedno, zemlje BRIKS-a čine četvrtinu globalne ekonomije, petinu globalne trgovine i dom su za više od 40 odsto svetske populacije.

Kao dokaz koliko je BRIKS važna platforma, Južna Afrika i Kina danas su, na marginama samita, potpisale nekoliko ugovora vezanih za distribuciju struje (koju često isključuju u Južnoj Africi) i nuklearnu energiju.

Samit BRIKS-a završava se sutra.