Svet

Zelenski priznao: Kontraofanziva nam ide teško, uzeli bismo finske F-18 ako hoće da nam daju

Ukrajina je spremna da primi borbene avione koje Helsinki povlači iz upotrebe, kazao je ukrajinski predsednik
Zelenski priznao: Kontraofanziva nam ide teško, uzeli bismo finske F-18 ako hoće da nam dajuwww.globallookpress.com © President Of Ukraine/Keystone Press Agency

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski priznao je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa finskim premijerom Peterijem Orpom u Kijevu, da ukrajinska ofanziva ne ide kako je najavljivano, prenose "RIA Novosti".

"Vidimo da na nekim pravcima na frontu napredujemo, ali ide veoma teško, mnogo je mina... Ali važna je tendencija o kojoj me informišu iz vojnih krugova svakodnevno - napredujemo pomalo", kazao je Zelenski.

Ukrajina je spremna da primi borbene avione F-18 koje Helsinki povlači iz upotrebe, kazao je on.

"Naš prioritet je F-16, ali da li bismo uzeli i F-18? Ni sam ne znam. Pitanje definitivno ne zavisi od nas. Uzimamo sve što nam daju, spremni smo da naučimo da koristimo sve, i što pliva i što leti. Ako Finskoj ne budu potrebni F-18, uzećemo ih sa zadovoljstvom. Možete li nam pomoći s tim u vezi? Bićemo vam zahvalni", rekao je Zelenski na snimku objavljenom na Telegramu.

Prošle nedelje su holandski premijer Mark Rute i ukrajinski predsednik najavili da će Holandija, zajedno sa Danskom, Kijevu obezbediti F-16, a sam Zelenski je istakao da je reč o 42 borbena aviona, preneo je danas holandski "NL Tajms". Portal navodi da holandske snage poseduju 42 aviona F-16, ali da nijedan od njih nije odmah dostupan, i da su neki još u upotrebi.

Portparol je rekao da je "i dalje izvodljivo da se ti avioni isporuče tokom 2024", ali da će to biti moguće tek kada holandska vojna avijacija u potpunosti pređe na avione F-35.

Privremena ministarka odbrane Kajsa Olangren ranije je izjavila da isporuka aviona F-16 Ukrajini ne sme da ima nikakve posledice po operativni kapacitet Holandije.

SAD i njihovi NATO sateliti stvaraju rizik od direktnog oružanog sukoba sa Ruskom Federacijom, što može da je dovede do katastrofalnih posledica, upozorio je ranije ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Prema njegovim rečima, to što Kijev ima borbene avione F-16 sposobne da nose nuklearno oružje, Rusija će smatrati pretnjom sa Zapada u nuklearnoj sferi.

image