Svet

Zapadno oružje ne pomaže ukrajinskoj vojsci, Rusi ga lako uništavaju

Ukrajinska vojska je svesna da je zapadno oružje laka meta ruske artiljerije i zato i pre borbe napušta borbena vozila, "Volstrit džornal"
Zapadno oružje ne pomaže ukrajinskoj vojsci, Rusi ga lako uništavaju© Tanjug/ AP Photo/Libkos

Zapadna oprema ne pomaže ukrajinskoj vojsci, jer je ruske snage lako uništavaju, objavio je američki list "Volstrit džornal".

Ukrajinska vojska je svesna da je zapadno oružje laka meta ruske artiljerije i zato i pre borbe napušta borbena vozila, objavio je ovaj list.

Na samom početku ukrajinske kontraofanzive u junu, zapadni tenkovi i oklopna vozila u rukama ukrajinske vojske nisu mogla da se kreću pod neprestanom vatrom ruskih helikoptera, protivtenkovskih projektila i artiljerije, dodaje izvor.

"Rusi se neće povući", zaključuje američki list.

Ukrajinska kontraofanziva na južnodonjeckom, artjomovskom i najaktivnijem zaporoškom pravcu počela je 4. juna. Kijev je u borbu uključio brigade koje je obučavao NATO i zapadnu ratnu opremu. Međutim, kako je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio 21. jula, ukrajinske trupe nemaju rezultata.

Prema informacijama ruskog Ministarstva odbrane od 4. avgusta, početka kontraofanzive ukrajinske trupe su izgubile više od 43.000 ljudi i 4.900 komada oružja. Među uništenom ukrajinskom opremom je 26 aviona, devet helikoptera, 1.831 oklopno vozilo, uključujući 25 nemačkih tenkova "leopard", sedam francuskih tenkova na točkovima AMKS i 21 američko borbeno vozilo pešadije "bredli".

image