Svet

"Blumberg": "Huavej" osniva nove fabrike pod drugim imenom, može zaobići američke sankcije

"Huavej" je preuzeo najmanje dve i gradi najmanje tri nove fabrike koje će funkcionisati pod drugim imenom, a što bi pomoglo kineskom tehnološkom gigantu da zaobiđe američke sankcije, saznaje "Blumberg"
"Blumberg": "Huavej" osniva nove fabrike pod drugim imenom, može zaobići američke sankcijewww.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

Lobistička grupa proizvođača čipova sa centrom u Vašingtonu upozorila je da "Huavej" gradi niz tajnih postrojenja za proizvodnju poluprovodnika širom Kine sa namerom da zaobiđe sankcije SAD i unapredi tehnološke sposobnosti zemlje, javlja "Blumberg".

Kineska kompanija je preuzela najmanje dve postojeće kompanije i gradi još najmanje tri nove, navodi se u prezentaciji za članove Udruženja proizvođača poluprovodnika (SIA) u koju je uvid imala američka agencija.

Ministarstvo trgovine SAD stavilo je "Huavej" na svoju listu entiteta 2019. godine, a na kraju joj je zabranila saradnju sa američkim kompanijama u skoro svim okolnostima.

Međutim, ako "Huavej" gradi i kupuje objekte pod imenima drugih kompanija, kako je saopštila SIA, ovaj kineski tehnološki gigant efektivno bi mogao da zaobiđe sankcije i dobije posredan pristup američkoj opremi za proizvodnju čipova i drugim potrepštinama.

"Huavej" je počeo sa proizvodnjom čipova prošle godine, a kako navodi SIA, prima subvencije u visini od oko 30 milijardi dolara od države i svog matičnog grada Šendžena.

image