Svet

Suosnivač Tvitera Dorsi priznao greške: I ja sam kriv zbog otpuštanja

Džek Dorsi je preuzeo odgovornost za masovna otpuštanja u kompaniji "Tviter" nakon što ju je preuzeo Ilon Mask
Suosnivač Tvitera Dorsi priznao greške: I ja sam kriv zbog otpuštanjawww.globallookpress.com © CNP/AdMedia

Suosnivač "Tvitera" i bivši izvršni direktor Džek Dorsi izvinio se zbog otpuštanja u kompaniji, tvrdeći da ju je "prebrzo" povećao. Otpuštanja, koja su već pogodila 50 odsto radne snage "Tvitera", usledila su nakon što je milijarder Ilon Mask kupio platformu.

"Ljudi u 'Tviteru'su jaki i otporni. Oni će uvek naći način, bez obzira koliko je trenutak težak. Shvatam da su mnogi ljuti na mene. Ja sam odgovoran zašto su svi u ovoj situaciji: Prebrzo sam povećao kompaniju. Izvinjavam se zbog toga", tvitnuo je Dorsi i dodao da je "zahvalan i voli sve koji su ikada radili na 'Tviteru'."

Međutim, priznao je da nije očekivao da će takva osećanja biti obostrana "u ovom trenutku ili ikada."

Izvinjenje bivšeg izvršnog direktora, koji je podneo ostavku prošle godine, usledilo je nakon medijskih izveštaja koji sugerišu da su "svi" u kompaniji krivili Dorsija za situaciju nakon Maskovog preuzimanja.

"Džeka mrze u 'Tviteru'", rekao je anonimni izvor za "Njujork post". "Krive Džeka za ono što se desilo sa Ilonom koji je preuzeo kompaniju."

"Kompanija nije porasla jer se Džek motao okolo svojim avionom punim manekenki. Ali niko nije pisao o tome kakva je katastrofa zapravo kompanija jer svi obožavaju Dorsija i misle da je on sledeći Stiv Džobs", dodao je izvor.

U trenutku kada je Mask preuzeo "Tviter" u kompaniji je radilo oko 7.500 ljudi. Otpuštanja su bila jedina održiva opcija, objasnio je Mask, navodeći ogromne gubitke koje kompanija doživljava.

"Što se tiče smanjenja radne snage 'Tvitera', nažalost, nema izbora kada kompanija gubi preko četiri miliona dolara dnevno. Svima koji su izašli ponuđena je tromesečna otpremnina, što je 50 odsto više od zakonski propisane“, napisao je Mask na Tviteru.

Prema brojnim tvitovima zaposlenih na platformi društvenih medija, otpuštanja su prvenstveno uticala na komunikacije, kuriranje sadržaja, etičke timove za ljudska prava i mašinsko učenje, kao i na neka odeljenja za proizvode i inženjering.

image