Čak 43 odsto Ukrajinaca podržava prekid sukoba

Istraživanje je sprovedeno metodom licem u lice u periodu od 9. do 15. avgusta, a u njemu je učestvovalo ukupno 2.019 ispitanika starosti od 18 i više godina

Više od 40 odsto Ukrajinaca zalaže se za prekid neprijateljstva u slučaju pojačanih raketnih udara iz Ruske Federacije, pokazala je anketa Fondacije za demokratske inicijative i Centra Razumkov.

Prema studiji, 43,3 odsto anketiranih državljana Ukrajine je na ovaj ili onaj način podržalo prekid ratnog dejstva ukoliko dođe do pojačanih raketnih napada iz Rusije, prenose "RIA Novosti".

Od toga, 20,7 odsto ispitanika bi radije pokušalo da zamrzne sukob u ovom slučaju, ali ne i da učini ustupke Rusiji, a 22,6 odsto ispitanih smatra da je neophodno započeti pregovore sa Ruskom Federacijom. 

Istovremeno, 41,5 odsto građana smatra da Ukrajina ipak treba da nastavi da se bori.

Takođe, na jugu i istoku Ukrajine više od 50 odsto ispitanika je za zamrzavanje odnosa ili pregovore sa Rusijom.

Oko 80 odsto ispitanika negativno je reagovalo na predložene opcije za ustupke Rusiji zarad okončanja sukoba, uključujući odbijanje ulaska u NATO, smanjenje broja pripadnika Oružanih snaga Ukrajine ili proglašnje ruskog za službeni jezik.

Istraživanje je sprovedeno uživo u periodu od 9. do 15. avgusta, a u njemu je učestvovalo ukupno 2.019 ispitanika starosti od 18 i više godina.