Svet

Koliko Zapad košta sukob u Ukrajini? Samo Amerika dnevno plaća 86 miliona dolara

Za razliku od ratovanja topovima, tenkovima i raketama, Ukrajina je znatno više uspeha pokazala u primeni priručnih sredstava
Koliko Zapad košta sukob u Ukrajini? Samo Amerika dnevno plaća 86 miliona dolarawww.globallookpress.com © Yevhen Lubimov/Keystone Press Agency

Samo Sjedinjene Američke Države su Ukrajini do sada isporučile pomoć vrednu 135 milijardi dolara.

Evropske zemlje donirale su 22 milijarde dolara  a Velika Britanija 4,6 milijardi funti.

Ako se uzme samo američka pomoć, dan podrške Ukrajini košta 223 miliona dolara dnevno, 6,8 milijardi dolara mesečno. Ako se iz te sume izdvoji samo vojna pomoć, dan ratovanja košta 86 miliona dolara. Na mesečnom nivou 2,7 milijardi dolara.

Prevelik zalogaj za Kijev i NATO

Sav taj novac nije dovoljan da Kijev napravi oružanu silu koja je sposobna da potuče ruske snage u toj zemlji i izađe na granice pre početka sukoba prošle godine, piše "Politika".

Nakon toga, Ukrajina bi morala da iznađe način da povrati Krim i teritorije u Donjecku i Lugansku. Čini se da je to preveliki zalogaj. Ne samo za Kijev, već za ceo NATO.

Za razliku od ratovanja topovima, tenkovima i raketama, Ukrajina je znatno više uspeha pokazala u primeni priručnih sredstava. Kijev je primenom dronova na operativnom i taktičkom nivou trasirao primenu tog oružja u budućnosti. Ta granica je sada podignuta na, može se reći, strateški nivo.

U najmanje dva navrata, Ukrajina je uspela da primenom dronova ošteti Kerčki most. Pogođen je i ratni brod u luci u Novorosijsku, Moskva je više puta bila na meti dronova.

Nedavni napadi na aerodrome kod Novgoroda i Kirova potvrđuju da Ukrajina nastavlja da jača svoje sposobnosti da napada u dubini Rusije.

Ovog puta, na aerodromu Solci je uništen strateški bombarder Tu-22 M3. Avion koji je izgoreo u zaklonu, može da leti brzinama višim od 2.000 kilometar na čas i da ispali oružje sa nuklearnom bojevom glavom. Rusija ima oko 60 takvih aviona od kojih svaki može da ponese po 24 tone tereta.

Diverzantska akcija

U ovom slučaju nije reč samo o gubitku jednog strateškog bombardera, već o činjenici da je dron uspeo da, kako tvrdi Kijev, nesmetano doleti do aerodroma koji je 650 kilometara udaljen od ukrajinske granice.

Sa druge strane, rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je napad izvršen malim, komercijalnim dronom. Oni imaju mali domet, što znači da je poleteo iz neposredne blizine aerodroma.

Suština je u tome da Ukrajina uspešno koristi taktiku asimetričnog ratovanja.

Kad već nije u stanju da odnese pobedu na bojnom polju i kada je definitivno postalo jasno da letnja ofanziva neće ništa promeniti, Kijev poseže za priručnim sredstvima.

Mora se priznati da je Kijev u tome uspešan. Ipak, postavlja se pitanje da li tolike milijarde pomoći Ukrajini može da opravda jedan uništen ruski bombarder. 

image