Masovni protesti u Peruu: Hiljade izašlo na ulice, traže ostavku levičarskog predsednika Kastilja

Nezadovoljni Peruanci traže ostavku predsednika

Hiljade ljudi izašlo je na ulice širom Perua tražeći ostavku predsednika Pedra Kastilja, levičara čija je vlada pod istragom zbog korupcije.

Mašući zastavama i antivladinim sloganima, demonstranti su marširali centrom Lime ka Kongresu kojim dominira opozicija.

Kastiljo je one koji se protive njegovoj vladi nazvao "reakcionarima" i "narodnim neprijateljima", prenosi Rojters.

Policija u opremi za rasturanje demonstracija pokušala je suzavcem da rastera masu. Za sada nema izveštaja o povređenima.

Kastiljo, koji je preuzeo dužnost u julu prošle godine, već je preživeo dva pokušaja opoziva. Opozicioni predstavnici traže novo suđenje predsedniku iako je Kongres priznao da neće prikupiti dovoljno glasova.

"Imamo vladu umešanu u korupciju, a Kongres ne reaguje", rekao je Lukas Gersi, konzervativni advokat koji je jedan od organizatora marša pod nazivom "Peru reaguje".

U oktobru je državni tužilac Perua podneo ustavnu žalbu protiv Kastilja Kongresu za koju se desničarska opozicija nada da će biti okončana njegovom smenom sa funkcije.

U Peruu raste nezadovoljstvo. "Ovde sam zbog svoje dece, unuka, jer ova vlada postaje pakao", rekla je Marija del Pilar Blankas. "Oni žele da postanemo još jedna Venecuela", rekla je ona, misleći na njihovog suseda koji je u katastrofalnoj ekonomskoj krizi.

Slični protesti održani su i u drugim gradovima širom zemlje.