SAD kupile najviše do sada uranijuma od Rusije

Amerika je u prvih šest meseci ove godine povećala kupovinu za 2,2 puta, prošle godine u istom periodu je kupila 188 tona a ove 416 tona

U prvoj polovini godine SAD su od Rusije kupile 416 tona uranijuma, što je 2,2 puta više nego u istom periodu prošle godine, a istovremeno je najviši nivo od 2005. godine, pokazuju proračuni "RIA Novosti" na osnovu podataka iz američke statističke službe.

Rusija Americi isporučuje samo gorivo obogaćeno uranijumom-235, što je glavna stavka vašingtonskih "radioaktivnih" nabavki. U analizi su uzeti u obzir i podaci o uvozu prirodnog i osiromašenog uranijuma, koji SAD nabavljaju od drugih država.

Prema proračunima agencije, SAD su u prvih šest meseci ove godine povećale kupovinu uranijuma iz Rusije za 2,2 puta, prošle godine u istom periodu su kupili 188 tona, a ove 416 tona uranijuma. Poslednji put takve vrednosti su zabeležene 2005. godine, kada je u SAD iz Rusije uvezeno 418 tona goriva.

Sjedinjene Američke Države su platile 696,5 miliona dolara za isporučeni ruski uranijum, što je bila najveća vrednost od 2002. godine, premda nema ranijih statistika podeljenih po mesecima.

SAD su takođe značajno povećale kupovinu uranijuma iz Britanije – za 28 posto, na 383,1 milion dolara. Najznačajnije povećanje zaliha došlo je iz Francuske, koja je uvezla gorivo na američko tržište za 319 miliona dolara (15 posto ukupnog uvoza) u odnosu na 1,9 miliona dolara godinu dana ranije.

Među prvih pet dobavljača je i Nemačka (13 posto uvoza), koja je povećala isporuke za 1,5 procenat na 277 miliona dolara, i Kanada (11 odsto uvoza), udvostručivši ih na 247,5 miliona dolara. Ovo poslednje je jedini glavni izvor prirodnog uranijuma za SAD.