"Dedin ponos": Britanskim predškolcima prikazivali slikovnice sa "sado-mazo" gej starijim muškarcima

Najmanje jedno dete je ispisano iz ustanove nakon što su zaposleni odbili da se izvine, prenose lokalni mediji

Zaposleni u jednoj predškolskoj ustanovi u engleskom gradu Hal prikazivali su četvorogodišnjoj deci ilustracije transrodne osobe i starijeg muškaraca u kožnoj fetiš odeći.

Najmanje jedno dete je ispisano iz ustanove nakon što su zaposleni odbili da se izvine, prenose lokalni mediji.

Naime, roditelji su pozvali na uzbunu kada je njihovoj deci u predškolskoj ustanovi "Dženesis" predstavljena knjiga pod nazivom "Dedin ponos" (prajd), a kako prenosi lokalni medij "Hal lajv", jedan otac bio je zaprepašćen nakon što je u knjizi potom našao ilustracije "delimično nagih" muškaraca u "kožnoj sado-mazo odeći".

"Glavna i neposredna bojazan je da su deca bila izložena najmanje dvema seksualnim ili erotskim slikama muškaraca neprikladnim za njihov uzrast u onome što se jedino racionalno može opisati kao 'fetiš/sado-mazo' opremi", rekao je zabrinuti Vil Tejlor za novine.

Knjigu "Dedin ponos" napisao je autor Hari Vudgejt, koji se identifikuje kao nebinaran, a u njoj piše o maloj devojčici koja otkriva LGBT zastavu u kući svog dede. Nakon što od njega uči o istoriji gej aktivizma, devojčica biva inspirisana da organizuje "prajd" paradu u svom malom gradu.

U knjizi se nalazi ilustracija starijeg čoveka u kožnom rublju sa halterima i tesnom ogrlicom sa cirkonima u prisnom odnosu sa drugim muškarcem u suknji. Druga slika prikazuje transrodnu osobu sa ožiljcima od operacije grudi, koja maršira pored deteta sa znakom na kom piše "trans deca su magija."

Američka verzija knjige pokazuje "sado-mazo dedu" kako se ljubi sa svojim partnerom u suknji.

Zabrinuti otac Vil Tejlor kaže da je kontaktirao školu sa idejom da će dobiti izvinjenje, samo da bi predstavnici škole stali u odbrambeni stav.

"Tvrdili su da deca neće razumeti ili primetiti erotske i seksualne slike", rekao je on, dodavši da je predstavnik škole tvrdio da čovek u "sado-mazo" odeći iz slikovnice jednostavno igra "maskenbala."

Nakon što je škola odbila da povuče "Dedin ponos" iz nastavnog programa, Tejlor i njegova supruga odlučili su da ispišu svoje dete iz te škole. 

Uprkos izjavama školskog predstavnika, revizorski odbor je ipak odlučio da ova knjiga "nije prikladna uzrastu" đaka, piše "Hal lajv". "Dedin ponos" je zatim isključen iz programa i započeta je "iscrpna revizija svih drugih knjiga" koje se koriste u nastavi.

Ova slikovnica postala je predmet kontroverzi i nakon objavljivanja ranije ove godine, kada su se roditelji na društvenim mrežama žalili zbog njenog sadržaja, smatrajući da on nije prikladan za decu između četiri do osam godina, kako se navodi na koricama.

Izdavač "Andersen pres" je na kritike odgovorio optužbama za "homofobiju".