Lavrov: Fokus BRIKS-a na oslobođenju od zapadnih sistema kontrole u finansijskim transakcijama VIDEO

Zapadne zemlje su pokazale da aktivno zloupotrebljavaju svoju poziciju kada je ekonomska razmena u pitanju, rekao je ministar diplomatije Ruske Federacije

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov istakao je da trenutno i dalje nema govora o zajedničkoj valuti BRIKS-a, već da je trenutno fokus organizacije na naporima da se trgovina i ekonomski projekti između zemalja članica odvijaju nezavisno od dolara, evra i zapadnih sistema kontrole.

Zapadne zemlje su pokazale da aktivno zloupotrebljavaju svoju poziciju kada je ekonomska razmena u pitanju, istakao je šef ruske diplomatije odgovarajući na pitanja novinara u Johanesburgu.

Ministri finansija BRIKS-a formiraće do narednog samita u Kazanju grupu koja će razmotriti pitanje formiranja alternativnog platnog sistema, ukazao je on i podsetio na projekat pula rezervnih valuta BRIKS-a.

Prema njegovim rečima, to je "preteča koraka koje (zemlje BRIKS) planiraju da preduzmu – korake za olakšavanje korišćenja nacionalnih valuta, ali što je najvažnije, za formiranje alternativnog sistema plaćanja".

"Kako će to tačno izgledati, o tome treba da se pozabave ministri finansija i guverneri Centralnih banaka. Oni treba da formiraju odgovarajuću radnu grupu i pripreme preporuke šefovima država za sledeći samit u Kazanju", rekao je Lavrov.

Napomenuo je da se potencijal BRIKS-a ne završava na ekonomskom aspektu.

"Postoji ogroman ekonomski potencijal kada je BRIKS u pitanju, ali to nije jedina osnova ove organizacije, već i poboljšanje mehanizama međunarodnog funkcionisanja i norma i principa UN", dodao je Lavrov.

Podsetimo, danas je najavljeno da će Saudijska Arabija, Argentina, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Etiopija biti deo BRIKS-a od 1. januara 2024. godine.

Šef ruske diplomatije je istakao da pozicioniranje novih članica je bilo najbitnije pri njihovom odabiru, napomenuvši da su to zemlje "koje veruju u multipolarnost."

"Ovih šest zemalja u potpunosti odgovaraju tim kriterijumima. One poštuju zajedničke interese u okviru BRIKS-a i veruju u njegova načela", dodao je on.

Lavrov je napomenuo da "sve te zemlje odlično razumeju kako Zapad gleda da postigne svoje ciljeve, ne uvažavajući druge. Sve to dobro razumeju sve zemlje koje su se pridružile. Svi oni vide šta se dešava u Ukrajini, kako SAD želi da održi hegemoniju, podstičući nacizam u Ukrajini", istakao je.

Na samitu se o proširenju pričalo intenzivno, naglasio je, bilo je određenih problema, ali su sve članice bile složne i rešene da pronađu rešenje i prime nove članove u "porodicu".

"Procedure i kriterijumi koje smo pronašli su uzimali u obzir čitav autoritet i značenje zemlje pretendenta kao i njenu poziciju na međunarodnoj areni, jer svi želimo da na našoj strani budu istomišljenici. Želimo da sa nama rade oni koji se zalažu za multipolarni i pravedan svet i oni koji žele da se uloga Globanog juga u globalnim poslovima poveća", kazao je šef ruske diplomatije.

Nove članice će od 1. januara, dodaje on, učestvovati ravnopravno u organizaciji i one potpuno odgovaraju dogovorenim kriterijumima.

Razlog je to što razumeju globalne procese koji se odvijaju na međunarodnoj areni, istakao je i dodao da Zapad pokušava po svaku cenu da sačuva svoju hegemoniju.

"Svi naši partneri to dobro razumeju, i to se pokazalo i u situaciji u Ukrajini. Hegemonija Zapada je globalna", kazao je.

G7 prati Vašington, u BRIKS-u drugačije

Ono što razlikuje BRIKS od različitih zapadnih struktura jeste što njihove članice prate odluku SAD, poručio je Sergej Lavrov.

"U G7 svi slušaju SAD i prate strategijski kurs koji određuje Vašington. U BRIKS-u je drugačije, kod nas je ravnopravnost obezbeđena za svakog člana saveza. Svako ima pravo da se ne slaže sa nečim i traže se ona rešenja koja obezbeđuju jedinstven odgovor kroz konsenzus", izjavio je Sergej Lavrov.

Kako je rekao, kada je deo društva video da sistem koji se zasniva na saradnji sa Zapadom donosi korist samo onima koji su na vlasti, ali ne i celom sistemu, onda dolazi do pobune, kao što je došlo u nekoliko afričkih država, kao i u Nigeru.

Ministar spoljnih poslova RF je napomenuo da će do formiranja istinskog multipolarnog sveta doći kada se formiraju centri moći koji ne žele slepo da prate odredbe Zapada.

Hegemonija i strateški poraz Rusije ciljevi SAD

Amerikanci su već pokazali svoju želju za hegemonijom na primeru afričkih zemalja. Na primer, oni ističu Rusiju i Kinu kao glavne prepreke razvoju zemalja Afrike, istakao je šef ruske diplomatije. 

"Oni već pričaju da se Rusiji treba naneti strateški poraz na bojnom polju. Šta nam to govori? Da oni odlično razumeju zbog čega smo mi tamo u Ukrajini u sukobu. Kao što je predsednik Putin istakao, mi tamo čuvamo svoj narod i kulturu koja tamo postoji već više od hiljadu godina. Oni sve to razumeju, a kada će se vratiti zdravom razumu, to vam ne mogu reći", napomenuo je Lavrov.

Izgledi da se Zapad okrene zdravom razumu su malo verovatni, s obzirom da lideri zapadnih zemalja podređuju svoju slobodu, i na uštrb svoje ekonomije i građana se povlašćuju Amerikancima, rekao je Lavrov.

"Pokušavaju da zamene Gospoda Boga. Pokušavamo da razgovaramo s njima ali nema tamo zdravog smisla. U ovom slučaju je nemoguće da sagovorniku prenesemo svoju tačku gledišta, a da je on, u najmanju ruku, sasluša. Otvoreni smo za diskusiju, ali nećemo trpeti pritiske, niti uslovljavanja", istakao je.

Reforma SB UN

BRIKS je odavno pokrenuo pitanje reforme Saveta bezbednosti UN, rekao je Lavrov.

Glavno pitanje reforme tiče se SB, organa koji simbolizuje ujedinjene nacije i ima punomoćje koje niko drugi nema, uključujući rešenja o ratu i miru i prinudnim merama u kontekstu sankcija, kazao je on.

Ono čime BRIKS nije zadovoljan je što je, od 15 članica SB UN, njih šest iz tabora SAD i potpuno se potčinjava njihovoj volji, "ako ćemo da govorimo o pravdi i demokratiji", ukazao je Lavrov.

U dokumentima koji su rezultat ovogodišnjeg samita postoji paragraf koji potvrđuje da je BRIKS privržen reformama SB jer želi da poveća ulogu zemalja u razvoju u njihovom predsedavanju UN, kazao je i dodao da se to odnosi na Indiju, Brazil i Južnu Afriku.

"Cenimo aktivnu ulogu ovih zemalja u želimo da ona jača u SB", kazao je.

Prvi put je u dokumentu BRIKS-a napisano da podržavamo reformu SB UN kroz širenje predstavljanja zemalja u razvoju u svim kategorijama članstva, pa i kroz stalno predstavljene, dodao je.

Indija i Brazil su odavno predali zahteve i oni su dva pretendenta za stalne predstavnike UN, kazao je i dodao da su to uradile i Nemačka i Japan.

"Ovo nema nikakvog smisla i ne može biti reči o priključenju Japana i Nemačke SB na stalnoj osnovi. Tako bi situaciju učinile još nepravednijom, s obzirom da više od trećine zemlja predstavljaju zemlje takozvane zlatne milijarde. Ni Nemačka ni Japan ne mogu ništa novo da ponude na diskusiji u SB jer se pokoravaju volji Vašingotna, kao i sve zapadne zemlje", objasnio je.

"Današnje rešenje će pojačati našu koordinaciju u UN. BRIKS je i ranije učestvovao u dešavanjima UN, ali sada ćemo i pre redovnih sastanaka da počnemo kontakte sa novim članovima kako bismo im pomogli da što pre krenu sa radom da budemo spremni. Svih 11 zemalja, prava smo fudbalska ekipa", zaključio je.