Pale cene gasa nakon vesti da neće biti štrajka u Australiji

Australijska kompanija za naftu i gas "Vudsajd enerdži grupa" odobrila je veće plate i bolje uslove rada za radnike koji su pretili da će stupiti u štrajk

Cena gasa na najvećoj evropskoj berzi TTF pale su danas za 18,2 odsto nakon vesti da verovatno neće biti štrajka radnika u postrojenjima za proizvodnju tekućeg prirodnog gasa (LNG) u Australiji.

Prema podacima sa londonske berze ICE, evropski fjučersi gasa su se danas na otvaranju berze u 8.08 prodavali po ceni od 30.921 evra za megavat - sat, dok su se juče na zatvaranju berze prodavali za 37.827 evra za megavat-sat.

Australijska kompanija za naftu i gas "Vudsajd enerdži grupa" preliminarno je odobrila veće plate i bolje uslove rada za radnike koji su pretili da će stupiti u štrajk.

Činilo se da će gas ponovo postati pretnja globalnoj ekonomiji, budući da su najavljeni štrajkovi u Australiji (velikom izvozniku) pretili da naruše krhku ravnotežu globalnih zaliha i uvećaju potrošačke račune.

Strah za stabilnost snabdevanja eskalirao je zbog spora oko plata i uslova u australijskim fabrikama koje pripadaju "Ševron korporaciji" i "Vudsajd enerdži grupi" koje proizvode 10 odsto globalnih zaliha tečnog prirodnog gasa. 

Pre dva dana je cena gasa na berzi TTF zbog ovih neizvesnosti iznosila čak 44,8 evra za megavat-sat.