Svet

Kompanija supruga estonske premijerke nastavila da posluje sa Rusijom

Naše isporuke u Rusiju vezane su za snabdevanje firmi koje imaju sedište u Estoniji, tvrdi izvršni direktor firme, dodajući da korisnici isporuka nisu državljani Rusije
Kompanija supruga estonske premijerke nastavila da posluje sa Rusijomwww.globallookpress.com © Martin Schutt

"Stark logistiks", transportna kompanija u delimičnom vlasništvu Arva Halika, supruga estonske premijerke Kaje Kalas, i dalje posluje sa Rusijom uprkos kritikama iz vlade, piše estonski sajt "Er".

Izvršni direktor kompanije "Stark logistiks" Kristijan Krag izjavio je da je ta kompanija praktično prestala da prevozi teret u Rusiju.

"Obim poslovanja je toliko opao da smo bili primorani da preorijentišemo. Naši kamioni sada idu za Baltik, Skandinaviju i Poljsku", tvrdi Krag.

Isporuke u Rusiju su nastavljene i posle 24. februara 2022. godine. Generalni direktor nije želeo da kaže koliko je ova kompanija za to vreme isporučila robe u Rusiju.

Na pitanje koju vrstu roba "Stark logistiks" isporučuje Rusiji, Krag kaže: "Ne možemo da preciziramo specifičnosti isporuka", dodajući da je uz pitanju roba koja ne podleže sankcijama.

Na pitanje zašto ova kompanija i sada ima posebnog menadžera za Rusiju, Krag je odgovorio da ne može da komentariše kadrovsku politiku kompanije.

"Naše isporuke u Rusiju su vezane za snabdevanje firmi koje imaju sedište u Estoniji", tvrdi Krag. "Korisnici ovih isporuka nisu državljani Rusije."

Direktor kompanije je objasnio i kojom se vrstom poslova bavi kompanija: "Mi smo logistička kompanija, koja je ranije izvozila robu, proizvode i opremu iz Rusije estonskim ili međunarodnim kupcima. Pre rata je bilo normalno da mesečno vršimo 60 do 70 isporuka u Rusiju i iz Rusije, a danas je to svedeno na jednu ili dve isporuke nedeljno."

Na pitanje da li "Stark logistiks" ima u planu prekid poslovanja sa Rusijom, Krag kaže: "Imamo samo jednog estonskog kupca, kome pomažemo da ispuni svoje prethodne, važeće i legalne međunarodne ugovore sa Rusijom, a to je kompanija `Metaprint`. Nismo uspostavljali nove odnose sa kupcima za isporuke u Rusiju."

Poslovanje estonskih firmi u skladu sa sankcijama

Početkom juna, sajt "Er" je izvestio da je estonska premijerka Kaje Kalas pozajmila 350.000 evra kompaniji Arva Halika "Novarija konzalt". Halik je u junu rekao da je "Novarija" holding kompanija i da su njena osnovna delatnost finansije.

Godišnji izveštaj kompanije "Stark logistiks" za 2021. pokazao je da je kompanija ostvarila prodaju u Rusiji u vrednosti od 572.038 evra, i još 572.474 evra u 2020. godini.

Godišnji izveštaj kompanije za 2022. ne uključuje brojke o prodaji u Rusiji.

U decembru 2022, premijerka Kaja Kalas rekla je za portal "Delfi" da ne sme da bude poslovnih veza između estonskih i ruskih državnih kompanija, dodajući da ne smatra ispravnim da državna železnička transportna kompanija transportuje ruski nikl, koji ne podleže sankcijama, u Finsku.

Kalas je komentarisala ovo pitanje i na društvenim mrežama. "Želela bih da naglasim da moj suprug nema klijente iz Ruske Federacije", saopštila je Kalasova.

"Ostajem pri stavu da svaka trgovina i poslovi sa Rusijom moraju da prestanu", dodala je. "Moj suprug ima udeo u kompaniji, koja pomaže estonskom klijentu da okonča proizvodne aktivnosti u Rusiji, u skladu sa sankcijama."

image