Svet

Mediji: SAD vode tajni rat protiv Turske

Redovne vežbe američke vojske sa vojnicima Kurdistanske radničke partije (PKK), kao i drugi slični potezi SAD, izazivaju ogorčenje u Turskoj
Mediji: SAD vode tajni rat protiv Turskewww.globallookpress.com © GTW/imageBROKER.com

Sjedinjene Države su u stanju neizgovorenog i neobjavljenog rata protiv Turske, smatra Tamer Korkmaz, kolumnista lista "Jeni Safak", prenose " RIA Novosti"

Ogorčenje autora je izazvano redovnim vežbama američke vojske sa vojnicima Kurdistanske radničke partije (PKK) koja je zabranjena u Turskoj. "Oni pokazuju da su saveznici PKK, a ne Turske!" smatra on.

Prema rečima novinara, komandant američkih specijalnih snaga Džef Denis nedavno je prisustvovao ceremoniji "diplomiranja" kurdskih boraca koje je "obučavao u severnoj Siriji".

"Turska je u stanju 'tajnog', neizgovorenog, neobjavljenog rata sa Sjedinjenim Državama, koje su zapravo njen strateški protivnik! Pod ovim uslovima ne može biti 'nove ere sa Sjedinjenim Državama' (kako je najavio šef Bele kuće Džo Bajden)", kaže Korkmaz.

Osim toga, kolumnista je zamerio Sjedinjenim Državama što su poslale razarač blizu obale Kipra nakon sukoba mirovnih snaga UN-a i kiparskih Turaka u tampon zoni ostrva. Takođe, njegovo ogorčenje izazvala je izjava američkog Stejt departmenta da SAD 2024. godine neće primeniti embargo na oružje na Kipar.

"Pružajući, s jedne strane, svaku vrstu podrške kiparskim Grcima, a sa druge strane Grčkoj, oni organizuju i spremaju ovaj razmaženi dvojac zapadnog kluba protiv Turske. Govorimo o još jednom živopisnom primeru da Sjedinjene Države su saveznik za njih i neprijatelj za našu Tursku!" zaključuje kolumnista.

Prošle nedelje agencija "Anadolija" je javila, pozivajući se na izvore, da je američka vojska izvela vežbe sa borcima PKK u severoistočnoj sirijskoj provinciji Hasakah, koje su uključivale protivvazdušne sisteme i različito teško naoružanje.

Oružani sukob sa PKK nastavljen je 2015. godine. U severnom Iraku postoje baze PKK protiv kojih turske oružane snage izvode vazdušne i kopnene operacije.

image