UN: Tviter je širio već dovoljno laži, Mask da pazi

Govor mržnje na internetu, kao i dezinformacije o vakcinaciji protiv korone već nanele konkretnu štetu, navode u UN

Visoki komesar UN-a za ljudska prava Folker Turk pozvao je novog vlasnika Tvitera Ilona Maska da zaštiti ljudska prava na toj društvenoj mreži.

Izvještaji o tome da su skoro svi stručnjaci za ljudska prava i etiku ove sedmice na Tviteru otpušteni "nisu ohrabrujući početak" Maskove ere na Tviteru, napisao je Turk u otvorenom pismu najbogatijem čoveku na svetu.

"Tviter je deo globalne revolucije koja je radikalno promenila našu komunikaciju. Ali pišem sa zabrinutošću i nelagodom o našoj digitalnoj javnosti i ulozi koju Tviter igra u njoj", napisao je Turk, između ostalog.

Pod Maskovim vođstvom ljudska prava bi trebala igrati centralnu ulogu u kompaniji, upozorio je austrijski diplomata UN-a.

Turk je takođe izjavio da sloboda govora ne opravdava mržnju koja može rezultovati diskriminacijom i nasiljem, kao ni "širenje štetnih dezinformacija", navodeći razne tvrdnje o vakcinama protiv kovida 19 koje su se prethodno širile društvenim mrežama.

On je dodao da Mask mora odoleti pritiscima vlada koje ukidaju, odnosno filtriraju sadržaj na društvenim mrežama, i zatražio od Maska da prijavi vlade čiji se zahtevi budu kosili sa ljudskim pravima.

Turk je takođe izjavio da su govor mržnje na internetu, kao i dezinformacije o vakcinaciji protiv korone već nanele konkretnu štetu.

"Spisak smernica UN o biznisu i ljudskim pravima objašnjava odgovornosti kompanija kada su ljudska prava u pitanju, i naš projekat "Bi-tek" nastoji da primeni te principe u tehnološkom sektoru. Tviter je bio aktivni saučesnik u ovom projektu. Hajde da to nastavimo," zaključio je Turk.

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton Masku uputio sličan tvit nakon što je tehnološki mogul preuzeo vlasništvo nad Tviterom. Na Maskov tvit "Ptica je oslobođena," Breton je odgovorio da će "u Evropi će ptičica leteti prema našim pravilima."

Breton je takođe podelio snimak u kojem razgovara sa Maskom o novom Aktu o digitalnim uslugama EU, i gde Mask izjavljuje da je pravni dokument EU "u skladu sa mojim razmišljanjem".

Akt o digitalnim uslugama EU podrazumeva da tehnološke kompanije uvedu novu politiku i protokole u vezi sa otklanjanjem sadržaja označenog kao govor mržnje, terorističku propagandu, ali i drugi sadržaj koji se u zemljama EU smatra nelegalnim, preneo je "Njujork Tajms" u aprilu.

Ilon Mask je prethodno izjavio da želi da "Tviter" bude mesto gde će svako moći slobodno da iznese svoje mišljenje, ali ne i mesto gde će bez ikakvih posledica moći da se piše bilo šta.