Ukrajinci HIMARS-om pogodili branu Kahovske hidroelektrane; Herson bez struje

Informacije o žrtvama još uvek nisu precizne

Ukrajinski vojnici pucali su na Kahovsku hidroelektranu iz kompleksa HIMARS. Pet projektila su zaustivile jedinice ruske protivvazduhoplovne odbrane ali jedan je pogodio branu hidroelektrane i naneo štetu, prenosi predstavnik hitnih službi Hersonske oblasti.

"Oružane snage Ukrajine ne odustaju od pokušaja da unište branu Kahovske hidroelektrane i stvore preduslove za humanitarnu katastrofu. Danas u 10 sati je bačeno šest projektila HIMARS. Pet projektila su oborile jedinice PVO a jedan je udario u branu hidloelektrane Kahovka, koja je uništena. Informacije o žrtvama još uvek nisu precizne", rekao je on.

Raketa HIMARS, koja je pogodila branu brane Kahovka, nije izazvala kritičnu štetu rekao je predstavnik administracije Nove Kahovke Ruslan Agaev, prenose "RIA Novosti".

"Sve je pod kontrolom. Glavni udari protivvazdušne odbrane su odbijeni, jedna raketa pogođena, ali nije izazvala kritičnu štetu", rekao je Agaev.

Ukrajinska vojska neprestano raketira Herson i Novu Kahovku. Posebno su česti udari na Antonovskom mostu, koji povezuje obale Dnjepra. Osim toga, ove nedelje su Oružane snage Ukrajine pokušale da granatiraju morsku luku, odakle su stanovnici evakuisani, ali su ovaj napad odbile snage PVO.

Kako je sredinom oktobra izjavio ruski general i komandant Združene grupe snaga u zoni specijalne operacije Sergej Surovikin obaveštajni podaci ukazuju na mogućnost masovnog raketnog napada na branu Kahovske hidroelektrane. On je situaciju u regionalnoj prestonici nazvao opasnom za njene stanovnike.

Vlasti Hersona organizovale su uklanjanje civilnog stanovništva na levu obalu Dnjepra. Prema rečima vršioca dužnosti guvernera Vladimira Saljda, planirano je da se preseli do 70.000 ljudi.

Herson bez struje

Portparol hitne službe Hersonske oblasti preneo je da se "teroristički napad dogodio se na dalekovodu Berislav - Kahovka u Hersonskoj oblasti" i da je prouzrokovao restrikciju struje.

"U terorističkom napadu na dalekovod Berislav - Kahovka oštećena su tri armirano-betonska stuba visokonaponskih gasovoda. Više od deset naselja u regionu ostalo je bez struje", precizirao je on.

Prema njegovim rečima, ekipa Hitne pomoći sada otklanja posledice napada.

U svim delovima hersonskog regiona je nestalo struje, razjašnjavaju se uzroci incidenta, rekao je predstavnik novinske službe "Hersonoblenergo" za "RIA Novosti".

"Nema svetla u celom gradu, da. Čekamo informaciju o mestu gde se nešto dogodilo", rekao je sagovornik agencije.

Ukrajinska vojska neprestano bombarduje Herson i kritičnu infrastrukturu u Hersonskoj oblasti. Posebno često Oružane snage Ukrajine napadaju Kahovsku hidroelektranu i Antonovski most koji povezuje obale Dnjepra.