Svet

Niger proteruje francuskog ambasadora, Pariz: Nemate ovlašćenja da to zahtevate

Vojni režim u Nigeru je optužio Pariz da želi da vojno interveniše u Nigeru kako bi vratio Mohameda Bazuma na vlast
Niger proteruje francuskog ambasadora, Pariz: Nemate ovlašćenja da to zahtevate© TANJUG/AP Photo/Sam Mednick

Francuska je odbacila zahtev vojnih vlasti u Nigeru da francuski ambasador napusti tu zemlju, rekavši da "pučisti nemaju ovlašćenja" da to zahtevaju, navodi BFM TV.

"Francuska je primila k znanju zahtev pučista. Pučisti nemaju ovlašćenja da podnesu takav zahtev, a ambasadorov agreman potiče samo od legitimno izabranih vlasti Nigera", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova za AFP.

Vojni režim koji je preuzeo vlast u Nijameju 26. jula dao je francuskom ambasadoru u Nigeru rok od 48 sati da napusti zemlju, saopštilo je ranije Ministarstvo spoljnih poslova Nigera, prenosi "Figaro".

Suočene sa "odbijanjem francuskog ambasadora u Nijameju da se odazove pozivu ministarstva na razgovor i drugim postupcima francuske vlade suprotnim interesima Nigera, vlasti su odlučile da povuku agreman Silvenu Iteu i da ga zamole da napusti teritoriju Nigera u roku od četrdeset osam sati", navodi se u saopštenju.

Ta odluka usledila je "nakon niza izjava i neprijateljskih postupaka prema Francuskoj", navodi "Figaro", otkako je nigerijska vojska 26. jula zbacila sa vlasti predsednika Mohameda Bazuma, koji je od tada zarobljen u rezidenciji sa delom svoje porodice. 

Vojni režim je optužio Pariz da želi da vojno interveniše u Nigeru kako bi vratio Mohameda Bazuma na vlast i ocenio da je Ekonomska zajednica država Zapadne Afrike (EKOVAS) organizacija koja je "potkupljena od strane Francuske", nekadašnje kolonijalne sile. 

EKOVAS je nakon puča uveo teške ekonomske i finansijske sankcije Nigeru i zapretio vojnom režimu upotrebom oružane sile za uspostavljanje ustavnog poretka.

image