Svet

Mađarska posle posete papi: Bliži se vreme mira i kraja sukoba u Ukrajini

Vreme da se razgovara o miru na šta ukazuje i misija papinog izaslanika kardinala Zupija i njegovi planovi da poseti Peking nakon putovanja u Kijev, Moskvu i Vašington, kazala je mađarska predsednica
Mađarska posle posete papi: Bliži se vreme mira i kraja sukoba u Ukrajiniwww.globallookpress.com © VATICAN MEDIA/Keystone Press Agency

Bliži se vreme kada za rešavanje sukoba u Ukrajini, iako još nema uslova za objavljivanje konkretnog mirovnog plana, rekla je mađarska predsednica Katalin Novak u intervjuu italijanskom listu "Mesađero".

"Apsolutno se slažem sa papom Franjom, čak i ako nisam u stanju da javno izjavim da postoji konkretan mirovni plan. Ostajem u uverenju da smo sada bliže realizaciji projekta, o čemu sam već pričala sa papom tokom njegovog poslednjeg putovanja u Budimpeštu pre četiri meseca. Ništa više ne mogu da kažem", rekla je šefica države.

Novakova je naglasila da je vreme da se razgovara o miru, a kao signal za to je navela misiju papinog izaslanika kardinala Zupija i njegove planove da poseti Peking nakon putovanja u Kijev, Moskvu i Vašington.

Predsednica Mađarske je u petak posetila Vatikan, gde je razgovarala o humanitarnoj situaciji u Ukrajini i verskim slobodama. Nakon audijencije kod pape Franje, Novakova je razgovarala sa predstavnicima Državnog sekretarijata Vatikana.

Moskva je više puta naglašavala da je spremna za pregovore, ali ih je Kijev zabranio na zakonodavnom nivou, navodeći da mir može da nastupi samo pod uslovima koje Ukrajina navodi, tj. nakon što joj se vrati teritorija u okviru granica iz 1991. godine.

Kako je primetio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, plan koji ne uzima u obzir današnje realnosti sa teritorijom Rusije i njenim novim regionima ne može biti mirovni.

image