Bivši ukrajinski tužilac: Bajden umešan u moju smenu

Činjenica da je Bajden dao milijardu dolara u zamenu za moju smenu, što je očigledan slučaj korupcije, tvrdi Šokin

Bivši generalni tužilac Ukrajine Viktor Šokin optužio je američkog predsednika Džozefa Bajdena za umešanost u slučaj korupcije. U intervjuu za "Foks njuz", Šokin je rekao da je, prema njegovom "ličnom čvrstom uverenju", njegova smena 2016. bila "plaćena" i da se dogodila pod pritiskom Vašingtona.

Bivši generalni tužilac Ukrajine Viktor Šokin rekao je da je sa mesta glavnog tužioca smenjen 2016. godine, zbog istrage o aktivnostima ukrajinske gasne kompanije "Burisma", u čijem se upravnom odboru tada nalazio Hanter Bajden, sin američkog predsednika Džoa Bajdena.

"U prethodnim intervjuima sam više puta rekao da me je Porošenko otpustio na insistiranje Bajdena, koji je tada bio potpredsednik SAD, jer sam istraživao 'Burismu", izjavio je Šokin.

"Tadašnji predsednik Ukrajine Porošenko i potpredsednik SAD Bajden su shvatili da bismo, ukoliko bih nastavio da istražujem kompaniju 'Burisma', pronašli činjenice o koruptivnim aktivnostima, u kojima su bili angažovani. To je važilo za Hantera Bajdena i Devona Arčera i druge", rekao je Šokin.

Hanter se pridružio ukrajinskoj firmi "Burisma" 2014, a otišao je iz nje 2019. godine.

Prema Šokinovim rečima, on je uveren da su Džo Bajden i njegov sin Hanter primili mito u vezi sa ovim slučajem. Međutim, kako objašnjava "Foks njuz", on za tu tvrdnju nije pružio dokaze.

"Ne želim da operišem sa nedokazanim činjenicama, ali moje lično čvrsto uverenje je da je bilo upravo tako. Oni su bili podmićeni", rekao je bivši generalni tužilac, dodajući da je, prema njegovom mišljenju, činjenica da je Bajden "dao milijardu dolara u zamenu za njegovu smenu", što je očigledan "slučaj korupcije".

Kako podseća "Foks njuz", u januaru 2018. Bajden se, govoreći u američkom Savetu za inostrane odnose, i sam hvalio kako je izvršio pritisak na Porošenka da otpusti Šokina. Bajden je tada zapretio da Vašington neće dati zajam od milijardu dolara Kijevu ukoliko generalni tužilac ne bude otpušten.

"Rekao sam im: Ako tužilac ne bude otpušten, nećete dobiti novac," rekao je Bajden u januaru 2018. "Pa, kučkin sine, dobio si otkaz."

Bela kuća je odgovarajući na Šokinove izjave, saopštila da "Foks njuz" daje "prostor za laži bivšem ukrajinskom generalnom tužiocu". "Ove lažne tvrdnje su razotkrivene pre nekoliko godina i, bez obzira na to koliko 'Foks' daje prostora, one će ostati lažne", saopštio je sekretar za štampu Bele kuće Ijan Sams.