Obeštećuju siromašne zemlje zbog klimatskih promena?

Najveće tenzije će izazvati baš pitanje sredstava koja bogate zemlje treba da obezbeđuju onima sa nižim prihodima

U egipatskom letovalištu Šarm el Šeiku danas je počeo Samit UN o klimi (COP27), na kojem se postavilo pitanje kada će bogate zemlje platiti siromašnima loza borbu protiv klimatskih promena, izazvanih visokim emisijama štetnih gasova, premosi Rojters.

"Prvi put se otvara institucionalni prostor da se u okviru zvaničnog dnevnog reda samita, a na osnovu Pariskog sporazuma, razgovara o hitnom pitanju finansijskih aranžmana potrebnih za rešavanje postojećih manjaka, kao o tome kako će se odgovoriti na gubitke i štetu", rekao je predsednik Samita Sameh Šukri na otvaranju plenarne sednice.

Očekuje se da će najveće tenzije na skupu izazvati baš pitanje sredstava koja bogate zemlje treba da obezbeđuju zemljama sa nižim prihodima i sa manjom odgovornošću za emisije koje zagrevaju klimu.

Predlog za formiranje tela za naknadu gubitaka i štete bogate zemlje su na prošlogodišnjem samitu u Glazgovu blokirale i založile se za novi trogodišnji razgovor o finansiranju.

Diskusija koja će sada biti na dnevnom redu klimatskog skupa neće se odnositi na odgovornost ili obavezujuću nadoknadu, ali joj je cilj, kako Šukri kaže, da bude jedan od koraka do konačne odluke najkasnije 2024.godine.

"Uključivanje ove teme u agendu odražava osećaj solidarnosti sa žrtvama klimatskih katastrofa", dodao je on.