Svet

Irak razmatra vraćanje obaveznog vojnog roka

Amerika je nakon svrgavanja sa vlasti Sadama Huseina 2003. raspustila iračku vojsku
Irak razmatra vraćanje obaveznog vojnog rokawww.globallookpress.com © Ameer Al Mohammedaw

Irački poslanici razmatraju nacrt zakona kojim bi se uveo obavezni vojni rok, ukinut pre skoro 20 godina i koji mnogi Iračani sada ocenjuju kao nepotreban, piše francuski list "Figaro".

Tekst zakona je, na inicijativu Ministarstva odbrane, upućen poslanicima još 2021. godine, kada je Mustafa el Kazimi bio premijer. U oktobru ove godine Irak je dobio novog predsednika vlade Mohameda Čia el-Sudanija i novu parlamentarnu većinu koju vodi Okvir koordinacije, savez proiranskih partija.

Obavezni vojni rok uveden je u Iraku 1935. godine, a ukinut 2003, nakon pada Sadama Huseina, koji je svrgnut sa vlasti u vojnoj akciji predvođenoj Sjedinjenim Američkim Državama.

SAD su raspustile iračku vojsku i službe bezbednosti, a od tada se Irak suočio sa građanskim ratom (2006-2008) i okupacijom dela teritorije od strane džihadističke grupe Islamska država (2014-2017).

Militarizacija društva ili patriotizam

Iako je iračka vlada proglasila "pobedu" nad džihadistima pre skoro pet godina, Islamska država sporadično izvodi napade na vojsku. Ova "teroristička pretnja" navela je poslanika Sikfana Sindija da zahteva vraćanje obaveznog vojnog roka. 

Nacrt zakona predviđa regrutaciju za sve Iračane od 18 do 35 godina na period od maksimalno 18 meseci, a najmanje tri meseca, precizirao je za AFP poslanik Jaser Iskander Vaut, član Odbora za odbranu i dodao da će njihova plata iznositi između 600.000 i 700.000 iračkih dinara mesečno (oko 410 evra).

Prema njegovim rečima, biće potrebne bar dve godine nakon usvajanja zakona da bi se vojni rok zaista uspostavio. Od ove obaveze biće izuzeti samo sinovi jedinci i oni koji izdržavaju porodicu.

Ali i samo pominjanje regrutacije iritira pojedince. "Militarizacija društva neće ojačati patriotizam", rekao je za AFP jedan od pripadnika jezidske manjine.

Bivši ministar električne energije Luai al-Khatib napisao je na Tviteru da je u zemlji u kojoj je skoro četiri od deset mladih nezaposleno, mnogo važnije "otvaranje centara za profesionalno usavršavanje", nego vraćanje obaveznog vojnog roka. 

image