Poginula tri ukrajinska pilota: Među njima i "Đus" koji je lobirao za isporuku F-16

Predstavnik ukrajinskog vazduhoplovstva Jurij Ignat je ispričao koliko je Đus žudeo da leti na F-16, dodajući da njegova smrt ima posebnu dirljivost sada kada su "američki avioni zapravo na horizontu"

Tri ukrajinska pilota su poginula nakon što su se dva trenažna aviona L-39 sudarila u vazduhu u centralnoj Ukrajini, saopštile su vazduhoplovne snage te zemlje.

Nesreća se dogodila u petak iznad Žitomirske oblasti, koja se nalazi zapadno od Kijeva, glavnog grada Ukrajine, prenosi Rojters.

Među nastradalima je i pilot poznat po nadimku Đus, koji je bio pripadnik 40. brigade taktičke avijacije.

Andrej Đus Pilščikov, koji je vodio kampanju za isporuku F-16 u Kijev, bio je među tri pilota koja su poginula.

U objavi na Fejsbuku, predstavnik ukrajinskog vazduhoplovstva Jurij Ignat opisao je Pilščikova kao "mladog oficira sa mega znanjem i mega talentom", koji je mnogo doprineo reformi vojnog vazduhoplovstva zemlje.

Portparol je dodao da se pokojni pilot prošle godine sastao sa zvaničnicima američke vlade, lobirajući za nabavku F-16. Prema rečima Ignata, Pilščikov, koji je dobro govorio engleski, takođe je mnogo govorio o potrebama Kijeva tokom brojnih intervjua zapadnim medijima.

Zvaničnik je ispričao koliko je Đus žudeo da leti na F-16, dodajući da njegova smrt ima posebnu dirljivost sada kada su "američki avioni zapravo na horizontu".

U svom video obraćanju na Telegramu u subotu, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izrazio je saučešće porodici pilota borbenog aviona, nazvavši Pilščikova "jednim od onih koji su mnogo pomogli našoj zemlji".

On je dodao da je pokrenuta istraga o tragediji.

Ukrajina je mesecima tražila od svojih zapadnih pristalica da joj isporuče borbene avione američke proizvodnje F-16 pre nego što su Danska i Holandija prošle nedelje potvrdile svoju spremnost da predaju jedan broj ratnih aviona.

U ponedeljak je zamenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Sing potvrdila prijem zahteva za transfer F-16. Ona je, međutim, dodala da će ukrajinski piloti prvo morati da usavrše svoj engleski, napominjući da bi to moglo da potraje 

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov je zauzvrat rekao medijima u utorak da borbeni avioni neće stizati u Ukrajinu još najmanje šest meseci.

Moskva je više puta upozoravala da bi isporuke sofisticiranijeg oružja Ukrajini od strane SAD i njenih saveznika mogle dovesti do velike eskalacije neprijateljstava.