Svet

Mekgregor: Poljska i Litvanija hoće invaziju na zapadnu Ukrajinu

Ukoliko se države odluče na operaciju, to bi NATO uvuklo u direktan sukob sa Rusijom
Mekgregor: Poljska i Litvanija hoće invaziju na zapadnu Ukrajinu© Getty Images

Poljska i Litvanija bi, bez koordinacije svojih akcija sa NATO-om, mogle da izvrše invaziju na zapadnu Ukrajinu upozorava pukovnik Daglas Mekgregor, bivši savetnik šefa Pentagona, u intervjuu za "Dajalog vorks".

"Najgore je što sada postoje potvrde da su Poljaci i Litvanci zainteresovani za intervenciju, koju bi, kako tvrde, sproveli sami, zaobilazeći NATO", kaže on.

Bivši američki oficir takve planove Varšave i Vilnjusa ocenjuje kao veoma opasne. Budući da je reč o članicama Alijanse, njihova operacija u Rusiji bi mogla da bude viđena kao akcija NATO-a.

"Ako uđu na teritoriju zapadne Ukrajine, smatraće se trupama NATO-a", precizirao je Mekgregor, ističući da će se, ako se evropski saveznici odluče na takav korak, ovaj vojni blok neizbežno naći upleten u direktan sukob sa ruskim trupama.

Spoljna obaveštajna služba Rusije inače je više puta upozoravala na agresivne namere Poljske prema Ukrajini. Prema rečima direktora Spoljne obaveštajne službe Rusije Sergeja Nariškina, Varšava razmatra scenarije za faktičko rasparčavanje susedne države i računa na podršku SAD i Velike Britanije.

Da bi Ukrajina mogla da pretrpi ozbiljne teritorijalne gubitke ako susedne zemlje odluče da se o nju okoriste, upozorio je i bivši američki obaveštajac Skot Riter, takođe u uživo programu na "Dajalog vorks". Kao "grabljivicu", međutim, on uz Poljsku, označava i Mađarsku.

"Šta sprečava Budimpeštu da napadne i zauzme Zakarpatje gde živi mađarsko stanovništvo? Šta će sprečiti intervenciju Poljske u Volinskoj oblasti? Ništa", rekao je on.

image