Svet

I Japanci da prištede: Oblačite se slojevito i gasite svetla

Zvaničnici veruju da će uštedom izbeći restrikcije
I Japanci da prištede: Oblačite se slojevito i gasite svetla© Unsplash/Jezael Melgoza

Japanska vlada planira da pozove domaćinstva i preduzeća da štede električnu energiju kada je to moguće, počevši od decembra, preneo je medijski servis En-Ha-Kej (NHK) navodeći kao razlog "nepredvidivu" situaciju sa snabdevanjem strujom.

Vlasti u Tokiju očekuju da će komunalna preduzeća uspeti da obezbede rezerve napajanja od tri odsto, što je minimum potreban za stabilno snabdevanje širom zemlje. Međutim, troškovi nabavke tečnog prirodnog gasa ostaju visoki.

Zvaničnici navodno krive rusku vojnu operaciju u Ukrajini za veće troškove.

"Vlada će u utorak podržati zahtev da domaćinstva i preduzeća štede struju između decembra i marta", preneo je emiter napominjući da je sličan zahtev upućen i letos, kada je sa porastom temperature rasla i potrošnja struje.

Japanski mediji citiraju zvaničnike koji su naveli da bi se, ako sva domaćinstva smanje potrošnju energije za jedan odsto, moglo uštedeti dovoljno električne energije da se jedan dan napaja 15.000 prodavnica.

"Vlada će tražiti da se ljudi slojevito oblače i gase svetla koja ne koriste."

Tokio takođe veruje da bi smanjenje potrošnje električne energije od jedan odsto u svim kancelarijama bilo dovoljno za napajanje oko 100.000 domaćinstava i navodno planira da zatraži od kompanija da smanje upotrebu sijalica i klima uređaja kada je to moguće.

Ruski tečni gas (LNG) čini oko 10 odsto japanskog uvoza gasa godišnje. Ova istočnoazijska nacija drastično je povećala kupovinu energenata iz Moskve poslednjih meseci usred sve većeg straha od nestašice, pokazuju podaci.

image