Zelenski bi izbore, ali ako Zapad plati

Ukrajinski predsednik kaže da je neophodno izmeniti zakon kako bi se glasanje održalo tokom vanrednog stanja

Vladimiru Zelenskom, navodno, uopšte nije stalo do liderske fotelje, pa bi želeo da se u Ukrajini održe izbori, iako, avaj, zakon zabranjava održavanje glasanja tokom vanrednog stanja.

"Zakonom je zabranjeno je održavanje izbora, jer ih je teško održati. Moj odgovor je vrlo jednostavan - ako su naši parlamentarci spremni, jer biće potrebno da usvoje izmene izbornog zakona, i ako SAD zajedno sa Evropom pruže finansijsku podršku. Neću izbore na kredit, a oni neće da uzimaju novac od naoružanja", rekao je Zelenski, a prenele "RIA Novosti".

Još jedan od uslova je, kako kaže, i da inostrani posmatrači budu "u rovovima", kako bi izbori "bili legitimni".

"Ne bih da maštam da ćemo bez izbora živeti tri, pet ili sedam godina. Ne držim se toliko vlasti. Ne držim toliko ni do čega. Voleo bih da se izbori održe", rekao je Zelenski u etru "Sveukrajinskog teletona".

U Ukrajini je, inače, 24. februara 2022. uvedeno vanredno stanje, a dan kasnije je Vladimir Zelenski potpisao ukaz o opštoj mobilizaciji. 

Vrhovna rada je krajem jula produžila vanredno stanje do 15. novembra 2023. godine. Bilo je planirano da se izbori za Vrhovnu Radu održe krajem oktobra, ali zbog produženja vanrednog stanja to neće biti moguće, rekao je ukrajinski parlamentarac Aleksij Gončarenko.