Francuska zabranjuje tradicionalno muslimansko oblačenje u školama

Sekularizam u francuskim školama je dugo aktuelna tema s pristalicama koje tvrde da religija, a posebno islam, zadire u javni prostor

Učenicima u Francuskoj biće zabranjeno da u državnim školama od septembra nose muslimansku tradicionalnu haljinu abaju, izjavio je ministar obrazovanja Francuske Gabrijel Atal, tvrdeći da ta odeća krši zakone o sekularnom obrazovanju.  

"Više neće biti moguće nositi abaju u školi. Kada uđete u učionicu, ne bi trebalo da možete da prepoznate kojoj veri pripada učenik tako što ćete samo baciti pogled na nekog od njih", rekao je Atal za TV kanal TF1, te dodao da nošenje muslimanske odeće na času podriva status škole kao "sekularnog utočišta".

U Francuskoj je 2004. zabranjeno nošenje odevnih predmeta koji "navodno pokazuju versku pripadnost" u školama, kao što su muslimanske marame, jevrejske kape jarmulke i veliki krstovi, dok je 2010. uvedena zabrana nošenja vela u javnosti, što je dovelo do nezadovoljstva u francuskoj muslimanskoj zajednici koja broji oko pet miliona ljudi.

Zabrana je izazvala različite reakcije u tamošnjim političkim krugovima, od podrške iz redova konzervativnih republikanaca do osude i ocene mere kao islamofobične iz tabora levice.

Sekularizam u francuskim školama je dugo aktuelna tema s pristalicama koje tvrde da religija, a posebno islam, zadire u javni prostor. Kritičari, s druge strane, smatraju da se verske manjine suočavaju s diskriminacijom u ovoj istorijski hrišćanskoj zemlji.