Finska pooštrava izdavanje viza i boravišnih dozvola Rusima

Nakon hapšenja Rusa Vojislava Tordena, poznatog kao Jan Petrovski, finske vlasti saopštile da će se "preispitati" zahtevi ruskih državljana za boravak u toj zemlji

Finski premijer Peteri Orpo i ministarka unutrašnjih poslova Mari Rantanen saopštili su da će se "preispitati" postojeći zahtevi ruskih državljana da dobiju vize i boravišne dozvole u toj ​​zemlji nakon hapšenja Rusa Vojislava Tordena, poznatog kao Jan Petrovski.

Kako su ranije saopštili u ambasadi Rusije u Finskoj, Tordena je privela finska granična služba zbog sumnje da je prekršio finske migracione zakone 20. jula. 

Kasnije se saznalo da se Torden ranije prezivao Petrovski i da se nalazi pod sankcijama SAD i EU, a da je Ukrajina tražila njegovo izručenje, zbog njegovog navodnog učešća na strani DNR i LNR u sukobu u Donbasu 2014. kao deo obaveštajne grupe koja je navodno imala veze sa "Vagner grupom". 

Finski mediji su pisali da "Vojislav" znači boriti se na strani Slovena.

Navodi se da je Torden (Petrovski) dva puta ulazio u zemlju: sa finskom vizom i sa boravišnom dozvolom, koju su mu finske vlasti izdale na osnovu "spajanja porodice", jer je njegova supruga studirala u Finskoj.

Šef konzularnog odeljenja finskog ministarstva spoljnih poslova Jusi Taner kazao je novinarima da će kasnije ove nedelje dati više informacija o ovom pitanju.

Rantanen je za "IltaSanomat" izjavila da je potrebno revidirati finski sistem dozvole boravka.

"Mora se učiniti sve da granicu ne prelaze ljudi, koji mogu da izazovu pretnju po nacionalnu bezbednost zemlje", naglasila je.

Premijer Peteri Orpo je u intervjuu za javnu korporaciju "ILE" najavio studiju o daljem pooštravanju ulaska za Ruse u vezi sa situacijom sa Tordenom (Petrovskim).

"Zatražio sam ažuriranje raznih oblika prekograničnog saobraćaja i procenu da li treba da ih dodatno pooštrimo", naveo je.

Zbog situacije u Ukrajini, finske vlasti su od 30. septembra 2022. ograničile ulazak ruskih državljana preko finske granice, uvele vizna ograničenja za izdavanje turističkih viza i pooštrile ulazak Rusa u tu zemlju.