Svet

"Global tajms": Britanski muzej mora da vrati kinesko kulturno blago

Teško je utvrditi na koji je način izuzetno vredno nacionalno blago napustilo ovu azijsku državu, ali većina kineskih kolekcija je opljačkana tokom kineske krize
"Global tajms": Britanski muzej mora da vrati kinesko kulturno blago© Tanjug/AP Photo/Tim Ireland, File

Uredništvo "Global tajmsa" zvanično je zatražilo od Britanskog muzeja da vrati sve kineske kulturne artefakte do kojih je došao na neadekvatan način, te ujedno podržalo iste napore drugih zemalja koje je Velika Britanija opljačkala, poput Indije, Nigerije i Južne Afrike.

"Pozivamo britansku vladu da sarađuje u pravnim i drugim procedurama kako bi se olakšao ovaj proces, što će biti test britanske iskrenosti u vezi s vađenjem kolonijalnih fleka i iskupljenjem za svoje istorijske grehe", piše kineski list blizak Komunističkoj partiji Kine.

Inicijativa dolazi nakon nedavnog otkrića da je oko 2.000 artefakata iz kolekcije Britanskog muzeja neobjašnjivo nestalo, kao i pitanja zašto su tamošnja policija i pomenuti muzej odložili objavljivanje fotografija i detaljnih opisa ukradenih predmeta.

"Većina ogromne kolekcije Britanskog muzeja od oko osam miliona predmeta došla je iz drugih zemalja, a značajan deo je stečen neadekvatnim kanalima, čak i prljavim sredstvima. Kao rezultat toga, Britanski muzej je zaslužio ime najvećeg svetskog 'primaoca ukradene robe' koji izlaže 'ukradena kulturna dobra'. Drugim rečima, ono o čemu Britanski muzej ne vodi brigu i ono što gubi i lomi zapravo su mahom kulturna dobra koja pripadaju drugim državama", pojašnjava "Global tajms".

U Britanskom muzeju se nalazi oko 23.000 kineskih kulturnih artefakata od kojih je oko 2.000 izloženo na duži period. Teško je utvrditi na koji je način izuzetno vredno nacionalno blago napustilo ovu azijsku državu, ali većina kineskih kolekcija je opljačkana tokom kineske krize.

"Sve dok Britanija nije u stanju da dokaže koja je zbirka stečena legalno i pošteno, onda matična država ovih kolekcija ima pravo da traži njihovu repatrijaciju", ističe "Global tajms".

Uredništvo podseća na sramnu kolonijalnu istoriju Velike Britanije i njeno snažno osećanje moralne superiornosti nad drugima, te na njena mešanja u unutrašnje stvari drugih zemalja, kao i na to da je Britanski muzej odbijao da vrati kulturna dobra uglavnom na osnovu zakona koji je doneo tamošnji parlament 1963. a koji zabranjuje muzeju da vraća bilo koju od svojih zbirki.

"Britanski muzej je mikrokosmos istorije britanske kolonijalne ekspanzije. Čak i ako je Velika Britanija obrisala otiske prstiju pljačkaša na ovim artefaktima, ne može izbrisati pravo vlasništvo nad ovim kulturnim dobrima", zaključuje je kineski list.

image