Svet

Poljska i baltičke zemlje najavile zatvaranje granica s Belorusijom u slučaju "kritičnog incidenta"

"Ako dođe do kritičnog incidenta, bez obzira da li je na poljskoj ili litvanskoj granici, odmah ćemo uzvratiti", poručio je ministar unutrašnjih poslova Poljske Marijuš Kaminski
Poljska i baltičke zemlje najavile zatvaranje granica s Belorusijom u slučaju "kritičnog incidenta"www.globallookpress.com © Attila Husejnow/Keystone Press Agency

Poljska i baltičke države će u potpunosti zatvoriti granice sa Belorusijom ako dođe do "kritičnog incidenta", rekao je u ponedeljak poljski ministar unutrašnjih poslova, usred rastućih tenzija na istočnom krilu NATO-a.

"Ako dođe do kritičnog incidenta, bez obzira da li je na poljskoj ili litvanskoj granici, odmah ćemo uzvratiti. Svi granični prelazi koji su sada otvoreni biće zatvoreni", rekao je Marijuš Kaminski tokom zajedničke konferencije za novinare sa svojim litvanskim, letonskim i estonskim kolegama.

Letonska granična straža je sredinom meseca najavila razmeštanje dodatnih graničnih snaga kako bi se suprotstavila onome što je opisala kao rastući migracioni pritisak iz susedne Belorusije.

Prethodno je Poljska najavila razmeštanje 10.000 dodatnih vojnika duž svoje granice sa Belorusijom.

Migraciona kriza u regionu prvi put je izbila 2021. godine, kada se Belorusija ispostavila kao glavna tranzitna tačka za bliskoistočne izbeglice koje pokušavaju da stignu do EU.

Dok su previranja uglavnom pogodila Poljsku, prelila su se i na Letoniju i Litvaniju. Zvaničnici u Minsku su više puta negirali optužbe da pomažu migrantima da pređu granicu.

Poljska je ranije ovog meseca takođe tvrdila da su dva beloruska helikoptera narušila njen vazdušni prostor, što je Minsk oštro demantovao.

image