Zelenski tvrdi: SAD će nastaviti da naoružavaju Ukrajinu po izraelskom modelu

Moguća smena rukovodstva nakon predsedničkih izbora naredne godine neće uticati na posvećenost Vašingtona, siguran je ukrajinski predsednik

Sjedinjene Američke Države će Kijevu pružati dugoročnu vojnu pomoć sličnu onoj koju pružaju Izraelu, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Potencijalna promena rukovodstva u Beloj kući ne bi uticala na tu posvećenost, Ustvrdio je ukrajinski lider tokom televizijskog intervjua pokušavajući da opiše bezbednosne garancije koje Ukrajina traži na svom "putu u NATO" mogle da izgledaju. 

Podsetimo lideri vojnog bloka koji predvode SAD nisu ponudili Ukrajini mapu puta za članstvo na samitu u Litvaniji prošlog meseca, iako su zemlje G7 obećale nastavak pomoći.

"Definitivno ćemo imati izraelski model, onaj koji podrazumeva oružje, tehnologije, obuku, finansiranje itd", rekao je Zelenski.

Izrael je bio najveći primalac američke strane vojne pomoći od Drugog svetskog rata, ali su godišnja izdvajanja za Ukrajinu premašila ona koja su ponuđena Tel Avivu od eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba prošle godine.

Ta bliskoistočna država nije deo NATO-a, što znači da članice bloka nisu zakonski obavezne da stanu u njenu odbranu u slučaju napada. Vašington je, međutim, svoju posvećenost izraelskoj bezbednosti opisao kao "čeličnu".

Na pitanje novinara hoće li zapadne bezbednosne garancije Ukrajini preživeti moguću promenu rukovodstva u Vašingtonu, Zelenski je bio uveren da hoće.

"O tome se glasa u Kongresu", rekao je on, dodavši da će slične sporazume sa evropskim zemljama takođe ratifikovati njihova zakonodavna tela.

Međutim, Vašington je prethodno odustajao od međunarodnih obaveza nakon promene rukovodstva. Administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa neslavno se povukla iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu koji se smatrao velikim diplomatskim dostignućem za vreme Trampovog prethodnika, Baraka Obame.

Zapadni mediji su poslednjih nedelja sugerisali da SAD neće održati trenutni nivo podrške Kijevu sledeće godine, kada će se demokratski lider Bajden boriti za drugi predsednički mandat.

Nekoliko istaknutih republikanskih kandidata pozvalo je da se pomoć Ukrajini u potpunosti ukine, ili barem smanji i podvrgne jačoj kontroli. Na listi kritičara prednjači Tramp, koji neupitno vodi u trci za republikanskog kandidata, prema brojnim istraživanjima javnog mnjenja.