Svet

Švajcarska kompanija već prodala "leoparde" namenjene Ukrajini

Švajcarska kompanija "Ruag" htela je da proda tenkove Nemačkoj, koja je nameravala da ih pošalje u Ukrajinu, ali je istraga lokalnog medija pokazala da su neki od ovih tenkova su već prodati pre četiri godine po smešnoj ceni
Švajcarska kompanija već prodala "leoparde" namenjene Ukrajiniwww.globallookpress.com © Klaus-Dietmar Gabbert/dpa

Istraga "Tages ancajgera" pokazala je da je švajcarska kompanija "Ruag" 2019. godine prodala 25 tenkova "leopard 1" bavarskoj kompaniji "Global lodžistik suport"(GLS) za svega 14.000 dolara (12.500 švajcarskih franaka - 500 franaka po komadu).

Upravo te tenkove je državna grupa za naoružanje donedavno htela indirektno da pošalje u Ukrajinu prodajom drugoj nemačkoj kompaniji, "Rajnmetalu", što je vlada blokirala.

Otvorena je istraga o prodaji švajcarskih tenkova nemačkoj kompaniji, ali je otkriće da je 25 "leoparda" već prodato, iznenadilo mnoge. Zvaničnici sa obe strane političkog spektra pozvali su na istragu "Ruaga" i zatražili objašnjenje.

Iz "Ruaga" nisu komentarisali ali su u saopštenju za javnost poručili da imaju 25 tenkova "parkiranih" u severnoj Italiji, koje su, teorijski, mogli da prodaju "Rajnmetalu".

image