Švajcarska kompanija već prodala "leoparde" namenjene Ukrajini

Švajcarska kompanija "Ruag" htela je da proda tenkove Nemačkoj, koja je nameravala da ih pošalje u Ukrajinu, ali je istraga lokalnog medija pokazala da su neki od ovih tenkova su već prodati pre četiri godine po smešnoj ceni

Istraga "Tages ancajgera" pokazala je da je švajcarska kompanija "Ruag" 2019. godine prodala 25 tenkova "leopard 1" bavarskoj kompaniji "Global lodžistik suport"(GLS) za svega 14.000 dolara (12.500 švajcarskih franaka - 500 franaka po komadu).

Upravo te tenkove je državna grupa za naoružanje donedavno htela indirektno da pošalje u Ukrajinu prodajom drugoj nemačkoj kompaniji, "Rajnmetalu", što je vlada blokirala.

Otvorena je istraga o prodaji švajcarskih tenkova nemačkoj kompaniji, ali je otkriće da je 25 "leoparda" već prodato, iznenadilo mnoge. Zvaničnici sa obe strane političkog spektra pozvali su na istragu "Ruaga" i zatražili objašnjenje.

Iz "Ruaga" nisu komentarisali ali su u saopštenju za javnost poručili da imaju 25 tenkova "parkiranih" u severnoj Italiji, koje su, teorijski, mogli da prodaju "Rajnmetalu".