Ukrajinci ljuti zbog papinih pohvala Rusiji: To je imperijalistička propaganda

"Veliko Rusko carstvo, toliko kulture, toliko naroda. Vi ste naslednici velike majke Rusije. Samo napred", rekao je papa u obraćanju ruskoj katoličkoj omladini

Papa Francisko je na udaru kritika zbog pohvalnih komentara o Ruskom carstvu koje je dao tokom obraćanja ruskoj katoličkoj omladini, što je izazvalo kritike državnih i verskih lidera u Ukrajini, navodi "Hil". 

U video snimku se čuje papa Francisko koji na kraju obraćanja iznenada prelazi sa pripremljenog govora na španskom na italijanski jezik.

"Ne zaboravite svoje nasledstvo. Vi ste naslednici velike Rusije, Rusije svetaca i kraljeva", rekao je papa, a preneo Rojters. 

On je pomenuo bivše ruske vladare Petra Prvog i Katarinu Drugu, koji su, kako navodi list, pomogli Rusiji da se proširi u Evropi. Dodaje se i da je ruski predsednik Vladimir Putin prošle godine uporedio sebe i Specijalnu vojnu operaciju sa osvajanjima Petra Velikog.

"Veliko Rusko carstvo, toliko kulture, toliko naroda. Vi ste naslednici velike majke Rusije. Samo napred", nastavio je papa Francisko. 

Oleg Nikolenko, portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova, ocenio je papine komentare kao "imperijalističku propagandu".

"Upravo takvom imperijalističkom propagandom, 'duhovnim vezama' i 'potrebom' da se spase 'velika majka Rusija' Kremlj opravdava ubistvo na hiljade ukrajinskih muškaraca i žena i uništenje stotinu ukrajinskih gradova i sela", rekao je Nikolenko. 

Nadbiskup Svjatoslav Ševčuk, lider ukrajinskih unijata (grkokatolika), rekao je da je "sa velikim bolom i zabrinutošću" saslušao papine komentare. On je dodao da su papine ocene o Petru Prvom i Katarini Drugoj "najgori primer imperijalizma i ekstremnog ruskog nacionalizma". 

"Postoji opasnost da se te reči shvate kao podrška nacionalizmu i imperijalizmu koji su izazvali rat u Ukrajini", napisao je Ševčuk na Fejsbuku i naveo da papine reči "protivureče njegovom učenju o miru".

Nije dovoljno

Vatikan je objavio ceo papin govor, ali je izostavio improvizovane komentare koje je on izgovorio na kraju. Papa je, između ostalog, pozvao rusku katoličku omladinu da budu "mirotvorci" i da "seju seme pomirenja".

U objavi na Tviteru beloruske medijske grupe "Neksta" ocenjuje se da je papa pozvao rusku omladinu "da bude ponosna na Rusko carstvo, kao i na tiranine i organizatore agresivnih ratova, Petra Prvog i Katarinu Drugu".

"Inače, katolici Poljske, Litvanije i Belorusije su tri puta podizali ustanke protiv tog 'prosvećenog carstva'", navodi se u objavi. 

Papa Francisko je više puta osuđivao sukob Rusije i Ukrajine, a nedavno je zadužio uticajnog italijanskog kardinala da utre "put mira" u Ukrajini. Ukrajinske diplomate su se, međutim, navodno žalile da lideri Vatikana ne osuđuju dovoljno Rusiju i njenog lidera, piše Si-Bi-Es.