Uhapšeni pristalica "Azova" priznao da je pripremao teroristički napad u Kalugi

Pripadnici Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB) sprečili su teroristički napad na objekat kritične infrastrukture u Kalugi, koji je pripremao pristalica "Azova", a potom planirao da pobegne u Ukrajinu

Pristalica nacionalnog bataljona "Azov", priveden u Kalugi, priznao je da je, po nalogu predstavnika Ukrajine, postavio eksplozivne naprave u skrovišta u Kaluškoj oblasti, prenose "RIA Novosti".

Ranije su pripadnici Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB) sprečili teroristički napad na objekat kritične infrastrukture u Kalugi, koji je pripremao pristalica "Azova", a potom planirao da pobegne u Ukrajinu.

"Dobio sam naređenje da sastavim komponente za stvaranje eksplozivne naprave za upotrebu na teritoriji Ruske Federacije i da te komponente postavim u skrovišta na teritoriji Kaluške oblasti", kazao je pritvorenik na video snimku koji je objavio FSB. 

On je priznao da je, nakon što je prošlo izvesno vreme od početka Specijalne vojne operacije, počeo da pomaže "organizacijama na teritoriji Ukrajine" i prebacivao joj sredstva. 

Naime, Federalna služba bezbednosti Ruske Federacije saopštila je da je sprečila nezakonite radnje državljanina Rusije, stanovnika Kaluške oblasti, koji je samoinicijativno uspostavio i održavao kontakte sa predstavnicima ukrajinske paravojne grupe, a takođe je, po njihovom zadatku, nameravao da izvrši teroristički akt.

U saopštenju se dodaje da je privedeni nameravao da ode u Ukrajinu kako bi učestvovao u sukobima na strani Oružanih snaga Ukrajine u sastavu "Azova".

Osim toga, optuženi je pripremio teroristički napad na jedan od "kritičnih infrastrukturnih objekata Kaluge".

FSB nije precizirala o kakvom objektu se radi. U skrovištu koje je opremio pronađene su komponente i delovi improvizovane eksplozivne naprave, a u korišćenim sredstvima veze pronađena su uputstva za izradu eksplozivne naprave i prepiska sa ukrajinskim koordinatorom.

Protiv njega je pokrenut krivični postupak za pripremu veleizdaje, teroristički napad, učešće u aktivnostima terorističke organizacije i obučavanje u svrhu terorizma.