Ruska vojska stigla u Belorusiju na vežbe ODKB "Borbeno bratstvo 2023"

Vežbe će se održavati na poligonima i terenima Brestske, Grodnjenske i Minske oblasti od 1. do 6. septembra

Ešalon sa ruskim vojnim kontingentom stigao je u Brest radi učešća u zajedničkim vojnim vežbama "Saradnja 2023" zemalja Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), saopštilo je Ministarstvo odbrane Belorusije.

Prethodno su u Belorusiju stigli vojni kontingenti iz Kirgizije, Tadžikistana i Kazahstana, koji će učestvovati u zajedničkim operativno-strateškim vežbama "Borbeno bratstvo 2023", koje će se održati na teritoriji Belorusije od 1. do 6. septembra.

Vežbe će se održavati na poligonima i terenima Brestske, Grodnjenske i Minske oblasti. U opštem konceptu vežbi "Borbeno bratstvo 2023" predviđene su zajedničke i specijalne vežbe "Saradnja 2023" sa odrađivanjem zadataka za primenu snaga i sredstava sistema kolektivne bezbednosti ODKB u cilju rešavanja kriznih situacija u istočnoevropskom regionu kolektivne bezbednosti ODKB.

U okviru vežbi planirano je da se na teritoriji Belorusije održi pet zajedničkih i specijalnih vežbi. Tako će se na vežbi "Interakcija-2023" razraditi upotreba snaga i sredstava sistema kolektivne bezbednosti za rešavanje krizne situacije u istočnoevropskom regionu ODKB. 

U okviru vežbe "Potraga 2023" koristiće se izviđačke jedinice, a tokom vežbe "Ešalon 2023" odrađivaće se dejstva snaga i sredstava logistike. 

Na specijalnoj vežbi "Barijera 2023" biće stvorena zajednička formacija radijacione, hemijske, biološke zaštite i medicinske podrške. Predviđena je i specijalna vežba "Rok 2023" sa jedinicama Ministarstva za vanredne situacije. 

U završnoj fazi vežbe "Borbeno bratstvo 2023" planirano je održavanje zajedničke vežbe sa Mirovnim snagama ODKB "Neuništivo bratstvo 2023" u Kirgistanu.

Pored Belorusije, koja će predsedavati ODKB-om 2023. godine, u organizaciji su Jermenija, Kazahstan, Kirgistan, Rusija i Tadžikistan.