Makron zbog Zapadnog Balkana i Ukrajine traži EU u više brzina

Francuski predsednik poručuje da blok treba da bude hrabar i da pronađe načine za integraciju zemalja kandidata, među kojima su Ukrajina i zemlje Zapadnog Balkana

Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je da bi EU "možda" trebalo da evoluira u blok sa "više brzina" pošto razmatra integraciju Ukrajine, Moldavije i zemalja Zapadnog Balkana.

Makron je rekao da EU treba da se reformiše ako želi da integriše nove zemlje i da mora da izgradi konsenzus sa više od 30 zemalja članica, piše "Politiko".

"Rizik je misliti da možemo da se proširimo bez reformi. Mogu da posvedočim da je Evropi dovoljno teško da napreduje po osetljivim temama sa 27 članica. Sa 32 ili 35 članova, neće biti lakše", rekao je on na godišnjem skupu francuskih ambasadora u Parizu.

"Trebaće nam hrabrost, da prihvatimo više integracije u nekim oblastima, a možda čak i Evropu sa više brzina", rekao je on.

Francuski predsednik nije precizirao kako će funkcionisati ova Evropa sa više brzina, ali je dodao da je neophodna revizija procedura EU da bi blok produbio i zadržao "privlačnost".

Nekoliko francuskih zvaničnika reklo je da Makronova vlada radi na nekoliko predloga za Evropu sa više brzina, što bi uključivalo stvaranje neformalnih grupa zemalja članica koje bi radile na određenim oblastima politike.

Makron je takođe nagovestio da će detaljno izneti svoja razmišljanja o proširenju i reformi EU u mesecima koji dolaze, a uoči izbora za EU sledeće godine.

I Ukrajina i Moldavija dobile su status kandidata za članstvo u EU u junu, a nekoliko glasova poziva da EU otvori pregovore o pridruživanju do decembra. Zemlje Zapadnog Balkana već godinama pregovaraju o ulasku u blok.

Uprkos znacima da ukrajinska kontraofanziva napreduje sporije nego što se očekivalo, Makron je takođe ponovio svoju punu podršku Ukrajini.

"Rusija ne može i ne sme da pobedi. To bi bio kraj svakog poverenja u međunarodno pravo. Ukrajina će biti investicija u pogledu diplomatije i resursa u godinama koje dolaze. Ne možemo se pretvarati da ovaj napor nije postojao", rekao je diplomatama.