Svet

"Fajnenšel tajms": Podele oko EU budžeta ugrožavaju vojnu pomoć Ukrajini

Sporovi među državama članicama oko dopune kase mogli bi da ugroze podršku Kijevu
"Fajnenšel tajms": Podele oko EU budžeta ugrožavaju vojnu pomoć Ukrajini© Tanjug/AP Photo/Bram Janssen

Prikupljanje finansijskih sredstava EU za podršku Ukrajini zaustavljeno je zbog nesuglasica među državama članicama koje su zabrinute zbog svojih nacionalnih budžeta i rastućih troškova u Briselu, piše "Fajnenšel tajms".

Zahtevi Brisela za ukupno 86 milijardi evra dodatnog finansiranja, koje bi trebalo da ublaži pritisak na budžet EU uz zaključavanje četvorogodišnje podrške Ukrajini, podelili su zemlje članice i doveli do poziva na smanjenje i duži rok za razmatranje, tvrde pojedinci uključeni u razgovore.

Debata je ključni test zapadne odlučnosti u vezi sa Ukrajinom, jer skeptici u Evropi i SAD počinju da ukazuju na ograničene dobitke ostvarene letnjom kontraofanzivom Kijeva, piše "Fajnenšel tajms".

Najnovija runda američkog finansiranja Ukrajine takođe bi mogla da naiđe na prepreke na putu kroz Kapitol Hil usred sve veće zabrinutosti oko sukoba i vladine potrošnje.

Brisel je predložio da se najnoviji paket finansiranja za Ukrajinu produži na četiri godine, delom da bi se Kijev sačuvao od političke nestabilnosti u uniji. Ministri EU će danas ponovo započeti konsultacije nakon letnje pauze, a podrška Ukrajini biće na vrhu dnevnog reda na sastancima ministara odbrane i spoljnih poslova.

Pregovori o finansiranju su zakomplikovani time što je Evropska komisija udružila finansijsku podršku Ukrajini sa zahtevima za dopunu budžeta EU, uključujući odredbe za pokrivanje troškova kamata na dug i povećanje plata za zvaničnike EU.

Mnoge zemlje članice su saopštile da su, iako je dodatna finansijska podrška Ukrajini razumna, ostali elementi paketa rezultat unutrašnjeg pitanja upravljanja budžetom EU koje ne zaslužuje dodatna sredstva.

Spor postavlja scenu za ono što se očekuje da će biti jedni od najtežih EU pregovora. Komisija je u junu predložila 66 milijardi evra dopune za budžet za 2021-27, koji su finansirale države članice. Brisel je posebno predložio 20 milijardi evra za isporuku oružja Ukrajini.

Tih 66 milijardi evra uključuje skoro 19 milijardi evra za pokrivanje neočekivano visokih troškova kamata na zajedničko zaduživanje EU, oko dve milijarde evra za povećanje administrativnih troškova uključujući povećanje plata službenicima, 15 milijardi evra za troškove vezane za rastuću migraciju i finansiranje za spoljne zemlje i 10 milijardi evra za inicijative uključujući i novi inovacioni fond.

Krajnji dogovor u decembru 

Ovaj dodatak višegodišnjem finansijskom okviru (MFF) takođe uključuje 17 milijardi evra grantova za Kijev i dopunjen je paketom od 33 milijarde evra u kreditima. Zajedno, ovaj paket od 50 milijardi evra tokom četiri godine ima za cilj da pruži zemlji dugoročnu budžetsku stabilnost.

Veće zemlje EU trenutno razgovaraju o aspektima dopune MFF-a u cilju postizanja konsenzusa, rekli su zvaničnici, napominjući da bi debata verovatno mogla da se razvuče do kraja godine.

"Decembar će biti trenutak kada će se sva ova pitanja spojiti i potreban nam je odgovor", rekao je visoki zvaničnik EU uključen u pregovore o finansiranju Ukrajine.

Istovremeno, od 27 država članica EU traži se da zajedno daju dodatnih 20 milijardi evra za fond za oružje kojim upravlja Brisel, koji je osmišljen da garantuje vojnu podršku Ukrajini u naredne četiri godine.

Ministri odbrane i spoljnih poslova iz celog bloka ove nedelje će dalje raspravljati o tom fondu, koji je predviđen kao deo doprinosa EU takozvanim dugoročnim "bezbednosnim garancijama" Ukrajini.

Zvaničnici više država članica kažu da će fond - deo Evropskog mirovnog fonda EU koji finansira isporuke oružja Ukrajini od prošlog februara - na kraju dobiti podršku zahvaljujući široko rasprostranjenoj spremnosti da se pomogne Kijevu.

Ali oni su upozorili da to treba uzeti u obzir u ukupnim finansijskim zahtevima Brisela i proceniti zajedno sa dopunom MFF-a.

"Svi želimo da pomognemo Ukrajini, ali sav novac dolazi iz istog lonca. Nešto će morati da se preskoči", rekao je jedan zvaničnik EU.

image