Vatikan brani papu od Ukrajinaca: Nije veličao imperijalizam

Papa Francisko je pozvao katolike u Rusiji da očuvaju nasleđe i promovišu sve pozitivno u velikom kulturnom i duhovnom nasleđu Rusije, rekao je portparol Svete stolice Mateo Bruni

Papa Francisko nije podržao "logiku imperijalizma" pozivajući rusku katoličku omladinu da očuva rusko kulturno i duhovno nasleđe, rekao je portparol Svete stolice Mateo Bruni, komentarišući ukrajinske optužbe na račun poglavara rimokatoličke crkve koji je govorio o Ruskom carstvu.

Naime, papa je tokom obraćanja ruskoj katoličkoj omladini rekao da ne treba da "zaborave svoje nasledstvo i da su oni naslednici velike Rusije, Rusije svetaca i kraljeva".

"U pozdravnim rečima upućenim mladim ruskim katolicima, kao što se vidi iz konteksta, papa je nameravao da pozove mlade da čuvaju i promovišu sve pozitivno u velikom kulturnom i duhovnom nasleđu Rusije, a ne da veličaju imperijalističku logiku", kazao je Bruni.

Ranije je ambasada Vatikana u Kijevu saopštila da je papa Francisko uporni protivnik i kritičar svakog oblika imperijalizma ili kolonijalizma i u tom duhu treba tumačiti njegove izjave na sastanku sa mladim ruskim katolicima.

Ambasada je navela da su se "u ukrajinskim i međunarodnim medijima pokrenule rasprave" o izjavama pape tokom konferencije sa ruskim katolicima. 

Oleg Nikolenko, portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova, ocenio je papine komentare kao "imperijalističku propagandu".

"Upravo takvom imperijalističkom propagandom, 'duhovnim vezama' i 'potrebom' da se spase 'velika majka Rusija' Kremlj opravdava ubistvo na hiljade ukrajinskih muškaraca i žena i uništenje stotinu ukrajinskih gradova i sela", rekao je Nikolenko. 

Nadbiskup Svjatoslav Ševčuk, lider ukrajinskih unijata (grkokatolika), rekao je da je "sa velikim bolom i zabrinutošću" saslušao papine komentare. 

On je dodao da su papine ocene o Petru Prvom i Katarini Drugoj "najgori primer imperijalizma i ekstremnog ruskog nacionalizma".