Svet

Trka u naoružanju: Vojska SAD kupuje hiljade dronova da se suprotstavi Kini

Glavna prednost Pekinga jeste veća količina čipova, raketa i ljudstva, rekla je zamenica ministra odbrane SAD Ketlin Hiks
Trka u naoružanju: Vojska SAD kupuje hiljade dronova da se suprotstavi KiniGetty © Isaac Brekken/Getty Images

Glavna prednost Pekinga jeste veća količina čipova, raketa i ljudstva, rekla je zamenica ministra odbrane SAD Ketlin Hiks

Sjedinjene Američke Države nameravaju da kupe hiljade novih dronova u pokušaju da sustignu brojčanu prednost u ovom sektoru koje ima kineska vojska, saopštilo je Ministarstvo odbrane SAD. 

"Glavna prednost" Pekinga jeste veća količina čipova, raketa i ljudstva, izjavila je zamenica ministra odbrane Katlin Hiks na konferenciji odbrambene industrije u Vašingtonu, prenosi nemački "Špigl".

Vašington na tu prednost namerava da odgovori povećanjem "volumena" sopstvenih snaga, koje će biti "teže predvideti, pogoditi i oboriti", tvrdi Hiks.

Kako napominje, cilj američke vlade jeste da "razmesti nekoliko hiljada autonomnih sistema u različitim oblastima" u narednih 18 do 24 meseca.

SAD vide Kinu kao ključnog strateškog suparnika, a tenzije između dve supersile povišene usred nekoliko spornih tačaka, uključujući i pitanje Tajvana.

Peking smatra ostrvo delom svoje teritorije i u više navrata je poručio da namerava da u potpunosti vrati Tajvan u okrilje Kine, ma kojim sredstvima.

SAD zvanično podržavaju politiku "jedne Kine", što je potvrdio i državni sekretar Entoni Blinken tokom svoje posete Pekingu ovog leta, ali se takođe upuštaju u diplomatske odnose na viskom nivou sa administracijom Tajvana. U isto vreme, oni su i najveći su snabdevač poluostrva oružjem.

image