Svet

Si-En-En: Samo sat leta na F-16 potrebno 27.000 dolara i 16 sati održavanja

To će Ukrajini stvoriti dodatne poteškoće za njihovu upotrebu, javio je američki kanal,
Si-En-En: Samo sat leta na F-16 potrebno 27.000 dolara i 16 sati održavanja© Sean Gallup/Getty Images

Jedan sat leta na američkom lovcu F-16 Kijev će koštati skoro 27.000 američkih dolara i 16 sati održavanja, objavio je Si-En-En.

To će Ukrajini, kako dodaju, stvoriti dodatne poteškoće za njihovu upotrebu, javio je američki kanal, pozivajući se na Marka Kansijana, višeg savetnika Centra za Strateške i međunarodne studije.

"U F-16 ima desetine hiljada delova i oni stalno treba da stižu u Ukrajinu kako bi im potrebni delovi uvek bili pri ruci kada avion sleti i vi ga parkirate u hangar radi obavljanja neke popravke", rekao je Mark Kansijan, viši savetnik u Centru za strateške i međunarodne studije.

Sa druge strane, kako Si-En-En ističe, sovjetskim lovcima nije potrebno toliko održavanja.

Ranije je visoki zvaničnik američke administracije rekao za RIA Novosti da je Vašington odlučio da odobri transfer američkih borbenih aviona četvrte generacije F-16 iz Danske i Holandije u Kijev.

Bela kuća je potvrdila da će Ukrajina dobiti borbene avione trećih zemalja po završetku obuke svojih pilota. Pentagon je takođe primetio da Ukrajina još nema neophodnu infrastrukturu za skladištenje aviona F-16.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov primetio je da SAD i njeni NATO sateliti stvaraju rizik od direktnog oružanog sukoba sa Rusijom, što može da ima katastrofalne posledice.

Prema njegovim rečima, to što Kijev ima lovce F-16 sposobne da nose nuklearno naoružanje, Moskva će smatrati nuklearnom pretnjom sa Zapada.

image