Svet

Rusija: SAD pripremaju testiranje nuklearnog oružja

SAD ne kriju činjenicu da razvijaju nove tipove nuklearnih bojevih glava, čije će performanse ili kasnije biti potrebno proveriti u praksi, poručio je prvi potpredsednik Vlade Rusije Andrej Belousov
Rusija: SAD pripremaju testiranje nuklearnog oružjaGetty © Jeff T. Green/Getty Images

Sjedinjene Američke Države će pre ili kasnije nastaviti sa testiranjem oružja uprkos jednoglasnom glasanju Generalne skupštine UN o ovom pitanju, izjavio je prvi potpredsednik Vlade Rusije Andrej Belousov.

"Skrećemo pažnju na činjenicu da SAD poboljšavaju i održavaju infrastrukturu poligona za nuklearna testiranja u Nevadi u punoj operativnoj spremnosti. Takav pristup se može smatrati direktnim dokazom odgovarajućih namera Vašingtona", rekao je on.

Kako napominje, Vašington nastavlja sa razvojem nuklearnog oružja koje će, pre ili kasnije, biti potrebno testirati.

"SAD ne kriju činjenicu da razvijaju nove tipove nuklearnih bojevih glava, čije će performanse ili kasnije biti potrebno proveriti u praksi", rekao je on tokom govora na skupu posvećenom Međunarodnom danu borbe protiv nuklearnih testova.

Belousov je naglasio da jednoglasno usvajanje Rezolucije Generalne skupštine UN 64/35 iz 2009. godine ukazuje da sve države sveta "dele potrebu" za potpunim odustajanjem od nuklearnih testova, što je "najvažniji uslov" za stvaranje sveta bez nuklearnog oružja.

"Rusija, kao jedna od država koja je ratifikovala Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testova (CTBT) i proglasila dobrovoljni moratorijum na nuklearna testiranja 1992. godine, odgovorno ispunjava sve svoje obaveze", dodao je Belousov.

Gluhov:Rusija neće sprovoditi nuklearna testiranja,osim ako SAD to prve ne učine

Član stalne misije Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Gluhov izjavio je danas da Moskva neće sprovoditi nuklearna testiranja, osim ukoliko ih SAD ne budu prve održale.

"Želim da istaknem da izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina, koju su danas pominjale neke delegacije, o hipotetičkoj mogućnosti da naša zemlja nastavi nuklearna testiranja, treba razmatrati isključivo u kontekstu našeg odgovora na bilo kakve destruktivne akcije Sjedinjenih Država. To je preventivni signal Vašingtonu. Nećemo pribegavati ovom koraku osim ako SAD to ne urade prve", rekao je Gluhov na sastanku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, prenosi TASS.

Dodao je da je Rusija veoma zabrinuta zbog toga što, kako je rekao, SAD izbegavaju potpisivanje Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnog testiranja (CTBT).

"Početak potpisivanja CTBT-a 24. septembra 1996. godine viđen je kao iskra nade da se era nuklearnih proba bliži kraju, ali, nažalost, više od četvrt veka nakon toga, sporazum, koji je trebalo da stavi tačku na sve vrste nuklearnih testova, nije stupio na snagu jer ga osam država nije ratifikovalo", rekao je Gluhov.

image