"Telegraf": SAD bi ponovo mogle da drže nuklearno oružje na britanskom tlu

Stanica "Lejkenhit" u Safoku pominje se u budžetskom zahtevu Kongresa za finansiranje baze za skladištenje

Sjedinjene Države bi ponovo mogle da stacioniraju svoje nuklearno oružje na britanskoj teritoriji, pokazuju zvanični dokumenti, nakon što je američko vazduhoplovstvo (USAF) obezbedilo finansijska sredstva za novo postrojenje u Safoku.

Kongres je dobio budžetski zahtev za 50 miliona dolara od USAF-a za otvaranje baze za skladištenje u stanici "Lejkenhit" u Safoku gde je do 2008. bilo uskladišteno 110 američkih nuklearnih bombi.

U izveštaju se navodi da će novac biti upotrebljen u Britaniji za "smeštaj povećanog broja regrutovanog osoblja kao rezultat potencijalne misije jemstva". Termin "jemstvo" u američkom vojnom rečniku odnosi se na nuklearno oružje, objašnjava "Telegraf".

Baza "Lejkenhit" izabrana je kao jedna od tri lokacije za američko nuklearno oružje na vrhuncu Hladnog rata 1954. godine. Oružje je uklonjeno 2008. nakon što je smanjena mogućnost nuklearnog rata.

Hejmiš de Breton-Gordon, bivši komandant britanskog i NATO Zajedničkog hemijskog, biološkog, radiološkog i nuklearnog puka, rekao je da se čini da je objekat u Safoku zapravo skladište nuklearnih bojevih glava.

"U ovom slučaju, to je bunker koji se koristi za smeštaj nuklearnih projektila i bojevih glava. Mora da bude ojačan i bezbedno mesto – u slučaju da Rusi žele da bace bombu na njih, to ne bi izazvalo nuklearnu nesreću", rekao je on za "Telegraf".

"Ovo izgleda kao razborita mera, ako je tačno, jer jedini razlog zašto (Rusi) ne koriste nuklearno oružje u Ukrajini je taj što ga i mi imamo", dodao je on.

Položaj "Lejkenhita" u blizini istočne obale Engleske dao mu je strateški značaj za SAD. Baza je bila prva u Evropi koja je primila nove borbene avione F35A u decembru 2021. Iako ovo mesto prvenstveno koriste britanske vazduhoplovne snage, London je od 1948. stavio na raspolaganje objekte za američke avione i oružje.

U bazi su se dogodile dve nesreće: 1956. godine avion se srušio u hangar sa nuklearnim bombama, a 1961. pilot je slučajno zapalio svoju letelicu na pisti. Ni jedno ni drugo nije rezultiralo nuklearnom eksplozijom.

Mogući povratak nuklearnog oružja odražava rastuću zabrinutost zapadnih saveznika zbog Rusije i Kine, koje obe imaju nuklearno oružje, navodi list.