SAD su znale za mučenje i ubistva afričkih migranata u Saudijskoj Arabiji, ali su o tome ćutale

U izveštaju „Hjuman rajts voča“ se tvrdi, pozivajući se na preživele svedoke, da su saudijski graničari ubili na stotine migranata iz Etiopije

Američka vlada je znala za sistematska mučenja afričkih migranata, kojima su bili izloženi na granici Jemena i Saudijske Arabije, ali je to pitanje držala daleko od očiju javnosti, piše "Njujork tajms".

Široko rasprostranjeno zlostavljanje migranata, prvenstveno iz Etiopije, preko takozvane "istočne rute", koja se proteže preko Jemena, bilo je još prošlog decembra veoma dobro poznato američkim diplomatama. Vašington je, međutim, odlučio da o tom pitanju radije ćuti, očigledno zato da ne bi dalje pogoršavao odnose sa Rijadom.

Stejt department je povodom ovog pitanja kontaktirao "Njujork tajms".

"Sjedinjene Države su visokim saudijskim zvaničnicima izrazile zabrinutost", saopštio je Stejt department, dodajući da su američki zvaničnici "nastavili da redovno izražavaju zabrinutost saudijskim kolegama." Međutim, iz ovog saopštenja nije jasno da li su ovi kontakti imali bilo kakvog efekta i da li su uticali na situaciju na saudijsko-jemenskoj granici, navodi ovaj list.

Do optužbi o izostanku reagovanja Vašingtona dolazi nakon izveštaja "Hjuman rajts voča", objavljenog 21. avgusta, u kome se tvrdi, pozivajući se na preživele svedoke, da su saudijski graničari ubili na stotine etiopskih migranata, koji su pokušavali da pređu granicu sa Jemenom između marta 2022. i juna 2023.

Ubistva na granici su se nastavila i posle objavljivanja ovog izveštaja, napominje HRV: "Saudijski graničari su pucali na migrante iz neposredne blizine, uključujući žene i decu, u obrascu koji je bio široko rasprostranjen i sistematičan", navodi se u izveštaju.

U nekim slučajevima, graničari su ih pitali "u koji deo tela više vole da budu pogođeni." U izveštaju se pominje i vatra koja je otvarana iz artiljerijskih oruđa na migrante koji su pokušavali da pobegnu nazad u Jemen.

Iako iz izveštaja nije jasno da li su ubistva graničari izvršili na svoju ruku, ili su ih na to podsticali visoki zvaničnici, ovakvo ponašanje predstavlja "zločin protiv čovečnosti", ističe HRV.