Legionarska bolest hara NATO bazom: Sumnja na sabotažu, istraga u toku

Prema podacima od ponedeljka, tokom epidemije, koja traje već dve nedelje, od 144 osoba koje su se zarazile, najmanje 11 ljudi je već umrlo

Epidemija legionarske bolesti, uzrokovane bakterijom legionela, izbila je 17. avgusta u Žešovu, glavnom gradu podkarpatskog vojvodstva i strateškom čvorištu NATO-a, što je dovelo do istrage službi bezbednosti, kako bi se utvrdio izvor zaraze.

Legionarska bolest je atipično zapaljenje pluća izazvano bakterijom koja živi i razvija se u vlažnim sredinama, kao što su sistemi za klimatizaciju iz kojih vazduha dospevaju u klimatizovanu prostoriju.

Legioneloza je bolest koja se ne može prenositi međusobnim kontaktom, a prema većini izvora, nemoguće je dobiti je unosom kontaminirane vode – već samo udisanjem aerosola (iz kapljica zatrovane bakterijama – na primer, pod tušem).

To se najverovatnije dogodilo u slučaju izbijanja epidemije u Žešovu – testovi su pokazali da je voda u gradskom vodovodu kontaminirana bakterijom legionele, piše "Euraktiv".

Iako je grad potvrdio da je voda iz vodovoda možda uzrok problema, izvor bakterije se još utvrđuje.

Prošlog vikenda (25. i 26. avgusta), vodovodni sistem u Žešovu je dezinfikovan uvođenjem doze hlora 20 puta veće od standardnog nivoa. Gradski vodovod ovu proceduru obavlja jednom godišnje, ali ovaj put je to urađeno urgentno.

Prema podacima od ponedeljka, od početka epidemije pre dve nedelje, bolešću se zarazilo 144, a umrlo je najmanje 11 ljudi, među kojima su većinom starije osobe.

Inače, bolest je dobila ime po američkim legionarima koji su na skupu u jednom hotelu u Filadelfiji 1976. godine oboleli od tada nepoznatog oboljenja, koje je u nekim slučajevima bilo smrtonosno.