"Blumberg": Sve više Amerikanaca preskače obroke, ima poteškoće da plati kiriju na vreme

Od jula, sve veći broj domaćinstava sa niskim prihodima doživljava isključivanje komunalnih usluga ili ne može da priušti kiriju, a više od dve trećine ispitanika je reklo da ima neki oblik duga

Sve više Amerikanaca ima poteškoća da plati kiriju na vreme i da priušti sebi hranu, navodi "Blumberg".

Među domaćinstvima koja koriste pomoć iz Dopunskog programa za ishranu (SNAP), 42 odsto je preskakalo obroke u avgustu, a 55 je jelo manje jer nisu mogli da priušte hranu, što je više nego dvostruko veći udeo od prošle godine, navodi se u izveštaju kompanije "Propel" koja razvija aplikacije za programe socijalne pomoći.

Kako navodi američki medij, korisnici SNAP-a su uglavnom domaćinstva sa niskim primanjima ili ispod granice siromaštva. 

Podaci takođe ukazuju da su domaćinstva u avgustu bila u lošijem finansijskom stanju nego u prethodnom mesecu. Od jula, sve veći broj domaćinstava sa niskim prihodima doživljava isključivanje komunalnih usluga ili ne može da plati kiriju.

Takođe, više od dve trećine ispitanika je reklo da ima neki oblik duga.  

Iako tvrdi da američka privreda "stvarno dobro napreduje", direktor za politiku "Propela" Džastin King ističe da "ljudi sa nižim primanjima trenutno doživljavaju mnogo poteškoća."

"Ove godine smo videli mnoga smanjenja beneficija i sada vidimo posledice", rekao je on.

Istraživanje "Pulsa domaćinstava" američkog Biroa za popis stanovništva pokazalo je da je više od jedne trećine ispitanika u avgustu smatralo da je veoma ili donekle teško priuštiti osnovne stvari, što je povećanje u odnosu na anketu sprovedenu u julu.

Nesigurnost u prehrani se pogoršala nakon što je pomoć SNAP-a u kriznim situacijama istekla početkom ove godine, a domaćinstva ovog leta dobila niže isplate pošto je savezna vlada ukinula vanredno stanje javnog zdravlja u maju, rekao je King iz "Propela".